Steun voor congres rond Maria Sibylla Merian

De Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties krijgt steun voor de organisatie van het internationale congres rond entomoloog Maria Sibylla Merian die aan het eind van de zeventiende eeuw in Suriname de metamorfose van insecten bestudeerde.

Maria Sibylla Merian

Het internationale congres ‘Changing the Nature of Art and Science. Intersections with Maria Sibylla Merian’ wordt gehouden ter gelegenheid van het driehonderdjarige sterfjaar van Maria Sibylla Merian (1647-1717). Aan het congres nemen onderzoekers uit Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en de Verenigde Staten deel. De Britse entomoloog, auteur, wetenschapper, televisiepresentator en ontdekkingsreiziger George McGavin is een van de sprekers.

Maria Sibylla Merian bestudeerde aan het eind van de zeventiende eeuw in Suriname de metamorfose van insecten in hun natuurlijke leefomgeving. Haar bevindingen bundelde ze in haar magnum opus: Metamorphosis insectorum Surinamensium (Amsterdam 1705) waarin ze haar nauwkeurige observaties met prachtige afbeeldingen illustreerde. 

Merian wordt niet alleen beschouwd als empirisch wetenschapper, maar ook als zeer begenadigd kunstenaar. Haar leven en werk worden onderzocht door wetenschappers uit vele landen, onder hen botanici, entomologen en historici. Ook schrijvers en moderne kunstenaars worden door haar werk geïnspireerd.

Het congres wordt mogelijk gemaakt door steun vanuit het Fonds Artis Bibliotheek. Het congres vindt plaats op 7, 8 en 9 juni 2017 en wordt georganiseerd door de Bijzondere Collecties in samenwerking met de Maria Sibylla Merian Society- en de Artis Academy.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

11 januari 2017