Robbert Dijkgraaf gastheer op avond over beurzen

‘Beurzen zorgen voor een internationale en ambitieuze studiecultuur’, aldus Robbert Dijkgraaf. Dijkgraaf was aanwezig als gespreksleider op een speciale bijeenkomst voor donateurs van het Amsterdams Universiteitsfonds.

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf was aanwezig als gespreksleider

De woorden internationaal en ambitieus horen volgens Dijkgraaf bij wetenschap. ‘Door talenten met verschillende achtergronden bijeen te brengen vindt er een creatief proces plaats wat eigenlijk de basis vormt van wetenschap. Zo worden de beste ontdekkingen gedaan en de mooiste resultaten bereikt. Dat werkt ook zo bij studenten die dankzij reis- en studiebeurzen over landsgrenzen kunnen kijken.’

Dijkgraaf sprak met twee studenten en een donateur over het belang van beurzen en de impact die een beurs op het leven van de ontvanger hebben.

Onderzoeksstage in Boston 

Zeineb Al-Itejawi

Dankzij een bijdrage van Frédérique Moesbergen (r) kon Zeineb Al Itejawi (l) voor stage naar Boston

Jaarlijks ontvangen honderden studenten een reisbeurs van het Amsterdams Universiteitsfonds. Deze beurzen stellen studenten in staat om bijvoorbeeld een deel van hun studie aan een buitenlandse universiteit te volgen. Doorgaans gaat het hier om kleine beurzen die desondanks een grote impact hebben. Het universiteitsfonds verstrekt ook aanvullende studiebeurzen aan studenten die vanwege bijzondere omstandigheden hun studie niet kunnen voltooien. 

Zeineb Al-Itejawi heeft dankzij een beurs van het Amsterdams Universiteitsfonds tijdens haar master Biomedical Science een stage gedaan bij Department of Psychiatry van de Harvard Medical School in Boston. Dankzij een genereuze bijdrage van Frédérique Moesbergen kon Zeineb een stage van acht maanden doen waarin ze meewerkte aan een onderzoek naar cellulaire en moleculaire mechanismen van slaaphomeostase. Zeineb is in 2016 afgestudeerd en werkt nu als extern onderzoeker bij het Swammerdam Insitute of Life Sciences. Zeineb: ‘Deze stage heeft voor mij deuren geopend die anders gesloten waren gebleven en daarmee mijn kansen als onderzoeker een enorme impuls gegeven. Dat iemand zoveel voor mij over heeft vind ik nog steeds heel bijzonder.’ 

Volledige studiebeurs

Mridula Shobinath

Mridula Shobinath (l) in gesprek met Jan Kat (r) ambassadeur voor de Amsterdam Excellence Scholarships

Dankzij een Amsterdam Excellence Scholarship volgen uitzonderlijk getalenteerde studenten uit het buitenland een masteropleiding aan de UvA. Mridula is in 2016 dankzij deze volledige beurs begonnen met de tweejarige research master Social Sciences. ‘Ik ben heel blij dat ik een Amsterdam Excellence Scholarship ontvang’, vertelt Mridula. ‘Deze beurs geeft mij de kans om mezelf academisch en persoonlijk te ontwikkelen. Ik bouw een netwerk op waarmee ik mijn toekomst kan vormgeven. Na mijn master zou ik graag een promotieplaats op het gebied van mensenhandel of mensenrechten bemachtigen.

Samen met twintig andere internationale beursstudenten en talententvolle Nederlandse studenten neemt Mridula deel aan een extra programma dat studenten aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen, zich in te zetten voor maatschappelijke organisaties en kennis te maken met bedrijven in Amsterdam. 

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

20 maart 2017