Bouw onderzoeksschip voor Markermeer begonnen

Na een succesvolle wervingscampagne onder donateurs van het Amsterdams Universiteitsfonds vorig jaar is eind maart de bouw van het onderzoeksschip voor het ecologisch onderzoek in het Markermeer gestart.

RV Dreissena

Artist impression van het onderzoeksschip R.V. Dreissena

Onderzoekers en studenten van de Universiteit van Amsterdam krijgen een eigen onderzoeksschip. Met de boot kunnen zij onder vrijwel alle weersomstandigheden op een veilige manier het water op om ecologisch onderzoek te doen naar de gesteldheid van het Markermeer. Tot nu toe moesten onderzoekers met een klein bootje het water op.

Video wordt geladen..

‘De ecologie van het Markermeer staat onder druk: het is slecht gesteld met de leefbaarheid: vogels en vissen verdwijnen in rap tempo,’ legt Harm van der Geest, aquatisch bioloog bij het IBED (Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica), uit. ‘Er zijn tal van initiatieven die de waterkwaliteit en leefbaarheid moeten verbeteren, maar omdat we eigenlijk niet goed weten hoe het systeem werkt, is niet duidelijk of deze initiatieven het gewenste resultaat zullen hebben. Fundamenteel onderzoek is daarom nodig om het systeem beter te begrijpen.’

Impuls aan nieuwe onderzoek

De boot gaat gebouwd worden door Stormer Marine Workboats in Amsterdam, en zal naar verwachting aan het begin van de zomer te water gaan. ‘Een goed uitgerust onderzoeksschip stelt ons in staat het hele jaar door op ecologisch relevante locaties in het Markermeer monsters te verzamelen en metingen te verrichten,’ vervolgt Van der Geest. ‘De boot wordt uitgerust met specialistische apparatuur en zal een impuls geven aan nieuwe onderzoeksprojecten en –samenwerkingen op het gebied van de biologie, de hydrologie, en de sedimentologie. Het schip fungeert daarmee als vliegwiel in het onderzoek in het Markermeer. Zo krijgen we beter inzicht in de ecologie van het meer en kunnen we effectiever inzetten op behoud van de leefbaarheid.’

Bij het te water laten krijgt het schip de naam R.V. Dreissena. R.V. is de internationale afkorting van Research Vessel of onderzoeksschip. Dreissena is een geslacht van mosseltjes uit de familie van de Dreissenidae. Tot dit geslacht behoren ook de driehoeksmossel (Dreissena polymorpha) en de quaggamossel (Dreissena bugensis) die beide een sleutelrol spelen in de veranderende ecologie van het Markermeer.

Naast het Amsterdams Universiteitsfonds wordt dit schip mogelijk gemaakt door Stichting het Blauwe hart, het Wetenschapsknooppunt, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet, Rijkswaterstaat, Stormer Marine workboats, Raymarine, Bataviahaven Lelystad en particuliere crowdfunders.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

23 maart 2017