Onderzoek naar geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg

De Universiteit van Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier ontvangen subsidie vanuit het Amsterdams Universiteitsfonds voor een internationale uitgave over de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg. Voor deze uitgave moet nader onderzoek worden verricht.

Hollandsche Schouwburg

Het boek Hollandsche Schouwburg. Site of Deportation, Site of Memory gaat in op de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg. Van deze plek zijn tienduizenden joodse Nederlanders weggevoerd naar Westerbork of de concentratiekampen in het Oosten. Een geschiedenis waardoor de Schouwburg – letterlijk – een monumentale plaats inneemt in de stad Amsterdam, in Nederland en in de herinnering van de joodse gemeenschap.

Deze Engelstalige publicatie is te zien als een totale herschrijving van de eerder uitgebrachte Nederlandse bundel over de Hollandsche Schouwburg. Er zal meer contextuele informatie in worden opgenomen. Daarvoor zal ook nader onderzoek moeten worden verricht. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt met geld vanuit het Jaarfonds 2016. Het boek zal verschijnen bij Amsterdam University Press.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

11 januari 2017