Effecten van slaapmedicatie bij ouderen in ziekenhuis onderzocht

Veel ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben of krijgen last van slaapproblemen. AMC-onderzoeker Sophia de Rooij kan dankzij ondersteuning vanuit het Amsterdams Universiteitsfonds onderzoek doen naar de effectiviteit van de slaapmiddelen melatonine en temazepam bij de behandeling van slaapstoornissen.

Slaapmiddel

De slaapproblemen kunnen leiden tot angsten en een vertraagd herstel van een acute ziekte of chirurgische ingreep. Om de patiƫnten goed te laten slapen wordt vaak gekozen voor een behandeling met het farmacologische slaapmiddel temazepam. Of dit de juiste behandeling is voor deze doelgroep is nooit goed onderzocht.
Bovendien hebben oudere patiƫnten een verhoogd risico op bijwerkingen. Temazepam wordt vaak in verband gebracht met complicaties, zoals valpartijen, botbreuken, delirium en respiratoire depressie. Het onderzoek moet uitwijzen of het slaaphormoon melatonine een veiliger alternatief vormt voor de behandeling van de slaapproblemen van deze ouderen.

De steun komt uit het Clementina Brigitta Maria Dalderup Fonds. Dit fonds subsidieert onderzoek naar de bijwerkingen van geneesmiddelen, met name bij zieke ouderen.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

11 januari 2017