Bijzondere Collecties verwerft zeldzame atlas

De Bijzondere Collecties heeft met steun vanuit het Amsterdams Universiteitsfonds een zeldzame door Gerard en Leonard Valk gedrukte atlas uit 1714 aangekocht. De atlas is zeer compleet en bevat bovendien diverse notities van een vroegere bezitter.

Valckatlas

De atlas Nova totius geographica telluris projectio werd gedrukt door Gerard en Leonard Valk in Amsterdam en bevat nog 47 van de 50 oorspronkelijke kaarten. Dit is bijzonder, aangezien oude atlassen vaak uit elkaar zijn gehaald om de waardevolle kaarten los te verkopen. Alleen de kaarten van Europa, Midden-Europa en Westfalen zijn in de achttiende eeuw vervangen door kaarten van Duitse origine. Verder bevat de atlas veertien extra kaarten, eveneens van Duitse herkomst. 

 

Valckatlas

Dit soort atlassen is zeldzaam. Van de atlassen met gedrukte kaartenlijst die Gerard Valk en zijn zoon Leonard maakten, zijn slechts acht exemplaren bekend, waarvan er zich nu twee in Amsterdam bevinden. De talrijke notities die een vroege Duitse bezitter toegevoegd heeft, vertellen meer over de manier waarop dergelijke atlassen werden gebruikt. Deze gebruikssporen maken de atlas des te interessanter voor onderwijs en onderzoek. 

De atlas past uitstekend binnen de uitgebreide verzameling kaarten en atlassen van vóór 1800 van de Bijzondere Collecties. De aankoop kon worden gedaan met steun vanuit het Dr. Th.J. Steenbergenfonds voor de Amsterdamse Gouden Eeuw. Dit fonds is gericht op het ondersteunen van de Bijzondere Collecties op het terrein van de Amsterdamse Gouden Eeuw. Ook de Vereniging Rembrandt heeft bijgedragen aan de aankoop.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

10 januari 2017