Onderzoek naar vrijgevigheid

Veel mensen geven aan goede doelen op het gebied van ontwikkelingshulp. Deze hulp is gericht op mensen in het buitenland die het minder goed hebben dan zij zelf. Maar wanneer zijn mensen bereid om aan hulporganisaties te geven die zich richten op mensen in het eigen land?

Hand

UvA-onderzoekers Abbey Steele en Seiki Tanaka gaan dankzij een subsidie vanuit het universiteitsfonds onderzoek  doen naar vrijgevigheid. In de studie wordt onderzocht hoe sociale klasse, collectieve identiteit en blootstelling aan politiek geweld en criminaliteit van invloed zijn op de vrijgevigheid van burgers. De onderzoekers kijken met name hoe welvarende stadsbewoners bereid zijn zich in te leven in anderen die het minder goed hebben en financieel bij willen dragen aan het vergroten van hun kansen. 

UvA-onderzoekers Abbey Steele en Seiki Tanaka werken bij dit onderzoek nauw samen met Livia Schubiger, onderzoeker bij de London School of Economics. De onderzoekers richten zich in eerste instantie specifiek op Peru, omdat daar, ondanks een periode van economische groei, nog steeds een grote mate van sociale ongelijkheid bestaat. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt in andere landen met een vergelijkbare situatie.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

10 januari 2017