Helpt u het ware beeld van Palmyra te behouden? 

Cultureel erfgoed

Het Allard Pierson Museum bezit het oudste schilderij van de Syrische stad Palmyra. Het panorama toont de archeologische plaats zoals wij deze nooit meer kunnen zien.

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

De gevraagde bijdrage is 30.000 euro

Draagt u bij aan het behoud van het ware beeld van Palmyra?

Jan Six

‘Dit schilderij is historisch enorm waardevol omdat het zo realistisch is. Het biedt ons een beeld van Palmyra zoals wij het nooit meer kunnen zien. Wat de Nachtwacht is voor het Rijksmuseum, is Palmyra voor het Allard Pierson Museum. Waarmee ik het belang wil onderstrepen om dit venster op het verleden in zijn oude glorie te herstellen.’ Jan Six, handelaar in oude meesters (foto: Monique Kooijmans)

Stad van Duizend Zuilen

De Syrische stad Palmyra heeft altijd tot de verbeelding gesproken van archeologen, kunstenaars en cultuur-historisch geïnteresseerde reizigers. Er bestaan dan ook vele tekeningen en schilderijen van deze Stad van Duizend Zuilen. Het Allard Pierson Museum bezit een panorama van meer dan vier meter breed dat het alleroudste zicht op Palmyra is. Het schilderij moet dringend worden gerestaureerd.

Palmyra

‘De ruïnes van Palmyra, naar het leven geschilderd’ is in 1693 geschilderd door Gerard Hofstede van Essen. De inscriptie die een deel van de lucht bedekt, is later aangebracht vanwege de schenking door de Amsterdamse burgemeester Gerardus van Papenbroeck in 1743 aan het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam.

Het museum wil onderzoeken wie de mensen zijn die op de voorgrond van het schilderij figureren. En als het schilderij is schoongemaakt, krijgt het een prominente plek op een tentoonstelling over Palmyra door de eeuwen heen. Op een interactieve tafel kan de bezoeker tekeningen, schilderijen, foto’s en satellietopnames oproepen. Deze tafel verbindt historie met actualiteit.

UNESCO Werelderfgoed

De Commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO voegde Palmyra in 1980 toe aan de Werelderfgoedlijst. De archeologische locatie was jarenlang een zeer populaire toeristische trekpleister, maar heeft zwaar te lijden gehad onder de Syrische burgeroorlog en de verwoestingen tijdens bezetting door IS. Vooral religieuze gebouwen en voorwerpen moesten het ontgelden. Door deze verwoestingen is het belang van dit schilderij alleen maar toegenomen.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

25 april 2018