Maakt u deze ambitieuze uitvoering mogelijk? 

Studentenprojecten

Het UvA-orkest J.Pzn. Sweelinck bestaat dit jaar 140 jaar en speelde ‘Der Ring ohne Worte’, de bewerking van ‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner. Het orkest trad op in Nederland en ging op tournee naar Georgië.

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

De gevraagde bijdrage is 35.000 euro

Helpt u dit soort studentenprojecten mogelijk te maken?

Kristina Klomp

‘'Der Ring ohne Worte' wordt zelden uitgevoerd omdat het een complex stuk is waarbij allerlei uitzonderlijke instrumenten vereist zijn. Maar onze dirigent Konradin Herzog schrikt er niet voor terug om ons dit stuk te laten spelen. Hij haalt het beste in ons naar boven, wat een verrijkende ervaring betekent voor ons allemaal.’ Kristina Klomp, voorzitter van het Sweelinckorkest en student Orthopedagogiek (foto: Monique Kooijmans)

Klassiek en vernieuwend

Het UvA-orkest J.Pzn Sweelinck, opgericht in 1878, is het oudste symfonieorkest van Amsterdam. In het orkest spelen studenten van voornamelijk Amsterdamse universiteiten en hogescholen. Zij brengen met passie hun liefde voor muziek ten gehore. Het studentenorkest wordt sinds 2016 geleid door de ambitieuze dirigent Konradin Herzog. 

Door de jaren heen bracht het Sweelinckorkest opvallende programma’s ten gehore. Klassieke hoogtepunten waren onder meer de eerste symfonie van Gustav Mahler, de zesde symfonie van Anton Bruckner en de suite uit Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Maar ook vernieuwende concepten en hedendaagse composities schuwt het orkest niet. Zo heeft het Sweelinckorkest tijdens het vorige lustrum in 2013 met het project Tributo to Orfeo Negro klassieke muziek gecombineerd met de Braziliaanse bossa-novacultuur.

De Ring ohne Worte

Het lustrum staan in het teken van het zelden uitgevoerde Der Ring ohne Worte van Lorin Maazel. Het stuk is een symfonische bewerking van de vierdelige opera Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Het verhaal achter de vier delen, Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung, is geïnspireerd op Oud-Noorse en Germaanse mythologische verhalen en personages. Universele thema’s zoals macht, hebzucht, liefde en bedrog komen hierin uitgebreid aan bod.

Het Sweelinckorkest is het eerste Nederlandse amateurorkest ooit dat zich aan dit werk durft te wagen. Voor de uitvoering is een bezetting vereist van 105 muzikanten en zijn bijzondere instrumenten nodig, waaronder Wagnertuba’s, een bastrompet, een contrabastrombone en zelfs een aambeeld.

Lustrumconcerten

De lustrumconcerten vonden plaats tussen 8 en 13 juni in het Zuiderparktheater in Den Haag, de NedPhO-Koepel te Amsterdam en Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Deze zomer ging het Sweelinckorkest op reis naar Georgië om ook daar het stuk ten gehore te brengen, op bijzondere locaties. 

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

2 oktober 2018