Steunt u de publicatie van de opgraving Satricum?

Onderzoek

Marijke Gnade, bijzonder hoogleraar Archeologie, wil haar onderzoek van de opgravingen in Satricum publiceren. Het boek over de archeologische vondsten zal teksten uit de oudheid in een ander daglicht stellen.

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

De gevraagde bijdrage is 35.000 euro 

Draagt u bij aan de publicatie over de opgraving in Satricum?

Marijke Gnade

‘Het verleden opgraven, resten blootleggen van mensen, hun huizen, wegen en tempels, en dan al die vondsten hun verhaal laten vertellen. Dat doen we in Satricum jaar in jaar uit, met wetenschappers en studenten. En nu sta ik te popelen om onze laatste grote vondst, het grafveld van de Volsken, wereldkundig te maken. Tijd is de enige factor. Als ik mijn onderwijstaak een vol jaar zou kunnen overdragen, kan ik het boek afronden over deze ontdekkingen die teksten uit de oudheid in een ander daglicht stellen.’ Marijke Gnade, bijzonder hoogleraar Archeologie van pre-Romeinse culturen in Centraal-Italië (foto: Monique Kooijmans)

Rijkdom aan vondsten

Al meer dan veertig jaar graven Nederlandse archeologen in de Latijnse nederzetting Satricum nabij Rome, qua rijkdom aan vondsten een ongeëvenaarde plek. UvA-archeologen leiden de opgraving en hele generaties studenten zijn de afgelopen jaren met Gnade naar Satricum getrokken. Zij hebben er waardevolle opgravingservaring opgedaan. 

De gevonden resten gaan terug tot de negende eeuw voor Christus. Het accent van de opgravingen lag in eerste instantie op het hoger gelegen deel van de nederzetting, waar de resten van drie over elkaar heen gebouwde tempels uit de zesde eeuw voor Christus werden blootgelegd. Rondom de tempels werden gebouwcomplexen en daaronder resten van de vroegste nederzetting onthuld. Later zijn er twee grote votiefdepots opgegraven gevuld met duizenden votiefgeschenken, die werden achtergelaten om goden te danken of gunstig te stemmen.

Volk uit verhalen

Een belangrijke ontdekking vormen twee grafvelden die rijk zijn voorzien van grafgiften. De grafvelden zijn aan de Volsken toegeschreven. ‘De Volsken, geduchte tegenstanders van de Romeinen, veroverden Satricum volgens de antieke schriftelijke overlevering in 488 v. Chr. Maar tot hun ontdekking hier waren ze archeologisch onbekend. Internationaal kijken andere wetenschappers dan ook uit naar mijn publicatie’, aldus Gnade.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

25 april 2018