1001 Vrouwen in de 20ste eeuw

Historicus Els Kloek schetst met ‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’ een beeld van de weg van emancipatie die vrouwen in de 20e eeuw hebben afgelegd. Voor dit project ontvangt zij steun vanuit het universiteitsfonds. Naast een online biografisch naslagwerk en een boek komt er in het najaar van 2018 een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

1001 vrouwen van de 20ste eeuw

‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’ zal een fascinerend beeld geven van de weg van emancipatie die vrouwen in deze nog recente tijd hebben afgelegd. Rond 1900 stellen steeds meer maatschappelijke sectoren hun poorten open voor vrouwen. 

Het boek, de website en de daarmee verbonden tentoonstelling tonen wat vrouwen in die lange twintigste eeuw voor elkaar hebben gekregen in alle mogelijke segmenten van de samenlevingt: de wetenschap, de politiek, de kerk, de krijgsmacht, de ambtenarij, het bestuur. De plaats die de UvA in het corpus inneemt, is zeer groot: een ontelbare hoeveelheid vrouwen heeft aan de universiteit heeft gestudeerd. Ook de projectleider Els Kloek is alumnus van de UvA. 

Zowel het boek als de website Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de rol die vrouwen in het Nederland van de 20ste eeuw hebben gespeeld. Het universiteitsfonds draagt 2.500 euro bij.

In 2013 verscheen 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, dat inmiddels de status heeft bereikt van standaardwerk en werd vorig jaar door de lezers van Historisch Nieuwsblad verkozen tot ‘Beste geschiedenisboek aller tijden’.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

24 januari 2018