Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Internationale ervaring dankzij de lustrumbeurs

ACTA-promovendus Carolyn Moonen

Vorig jaar ontvingen 22 promovendi de lustrumbeurs. Een van hen is Carolyn Moonen, die de beurs gebruikte om haar reis naar Québec te bekostigen.

Carolyn Moonen

Welk verschil heeft de lustrumbeurs voor je gemaakt?

De lustrumbeurs heeft mij de kans gegeven om mijn droom waar te maken om een periode naar het buitenland te gaan voor onderzoek.  Door een beperkt budget binnen ACTA zou ik niet op stage én naar een internationaal congres kunnen gaan. De lustrumbeurs heeft ervoor gezorgd dat dit wel mogelijk was. Mijn verblijf in Canada was een interessante en unieke ervaring  waarbij ik ben uitgedaagd en heel veel heb geleerd op professioneel en persoonlijk niveau. Ik heb tijdens mijn stage in Canada hard gewerkt maar ook heel veel van het prachtige land kunnen zien, zeker tijdens het mooiste seizoen van het jaar; de herfst in Canada is adembenemend mooi. 

Canada herfst

Wat vind je van het initiatief?

De lustrumbeurs is een uniek en uitstekend initiatief voor promovendi die de uitdaging aandurven om hun grenzen te verleggen op onbekend internationaal gebied.

Hoe is de situatie voor jonge onderzoekers aan de UvA/ACTA?

Elke promovendus heeft een bepaald budget voor onderwijs en congresbezoeken (bij ACTA is dit 3.000 euro voor het gehele 3-jarig promotietraject). Gezien de hoge kosten blijven de mogelijkheden voor een stage én internationale congressen beperkt. Een beurs maakt het makkelijker om naar een internationaal congres te gaan én een internationale stage te volgen. Ten slotte is het leerzaam voor promovendi om een beursaanvraag te schrijven. 

Werkplek Carolyn Moonen

Wat zijn volgens jou de voordelen van internationale uitwisseling?

Het is een heel goede ervaring om alleen in een vreemd land met mensen uit een andere cultuur te werken. Tijdens een internationale uitwisseling worden je sociale en culturele vaardigheden verbeterd en leer je veel nieuwe mensen kennen. Canadezen staan bekend om hun beleefdheid en vriendelijkheid, iets wat ik daar zelf zeker heb ervaren.

Wat was de reden voor jouw onderzoek?

De focus van mijn promotieonderzoek is de cellulaire interacties die leiden tot alveolaire botafbraak door bot-resorberende cellen (osteoclasten) bij parodontitis. Tot op heden is het niet bekend of neutrofielen (een soort immuuncel) een rol spelen in de vorming van deze bot-resorberende cellen. Mijn professor in Québec heeft in 2009 een artikel gepubliceerd waarin beschreven wordt dat de neutrofielen van reumapatiënten een rol spelen in de vorming van osteoclasten.

Aangezien reuma en parodontitis een vergelijkbare immunologische achtergrond hebben, veronderstelden wij dat de neutrofielen óók een rol zouden spelen in de osteoclastogenese in parodontitis. De technieken om deze hypothese te testen waren bij ACTA niet beschikbaar op het laboratorium van orale celbiologie. Daarom heb ik een beursaanvraag geschreven om mijn reis naar Québec te bekostigen om in het laboratorium van de afdeling reumatologie en immunologie in het onderzoekscentrum van de Laval universiteit deze technieken te leren en mijn experimenten uit te voeren. 

Hoe ziet de toekomst eruit met betrekking tot je onderzoek/wat zijn je plannen?

Mijn 3-jarig contract eindigt in februari 2019. Dit jaar zal daarom vooral gefocust zijn op het schrijven/publiceren van mijn onderzoeken en het schrijven van mijn doctoraatsthesis. Na mijn promotie zou ik graag naar het buitenland willen gaan voor een carrière in de academische wereld of industrie. Na mijn stage in Québec staat Canada zeker bovenaan op mijn wish list.

Bekijk ook het videoverslag van Carolyn

Video wordt geladen..
videoverslag