Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De impact van het Jaarfonds

Ruim vijftig donateurs van het Amsterdamse Universiteitsfonds waren op maandag 22 januari aanwezig bij de bijeenkomst 'De impact van het Jaarfonds'. Drie projecten die vanuit het Jaarfonds 2016 mogelijk zijn gemaakt stonden hierbij centraal.

Donateursbijeenkomst

Onderzoek op het Markermeer

Harm van der Geest, onderzoeker bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA, gaf een presentatie over de R.V. Dreissena. Met dit onderzoeksschip wordt sinds augustus 2017 onderzoek gedaan naar de ecologie van het Markermeer. Nu de onderzoekers beschikken over een volwaardig onderzoeksschip is het veel veiliger om hier experimenten te doen.

Het Markermeer dient als modelsysteem voor door de mens gemaakte meren, die te vinden zijn in deltagebieden van alle grote rivieren. Deze gebieden kennen een grote diversiteit aan planten en dieren en de aanwezige ecosysteemdiensten zijn erg belangrijk voor drinkwatervoorziening en voedselproductie. De ecologie is er, net zoals in het Markermeer, echter vaak verslechterd. Kennis over bijvoorbeeld het voedselweb in het Markermeer moet meer duidelijkheid geven over wat er nu misgaat in het systeem en wat ecologen kunnen doen om dit soort gebieden beter te beschermen.  

Onderzoeksschip

Van der Geest:  ‘De bijdragen van alumni aan het onderzoek hebben gewerkt als een vliegwiel. Het is de start gebleken van een groter project waaraan veel bedrijven en andere sponsoren hebben meegewerkt. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe alumni betrokken zijn bij de UvA en de wetenschap. Hun enthousiasme geeft mijzelf ook motivatie en inspiratie om met mijn onderzoek, en het uitdragen van mijn onderzoek aan mensen buiten mijn vakgebied, door te gaan.’

Restauratie mummiekist

Willem van Haarlem, conservator Egypte in het Allard Pierson Museum, vertelde over de restauratie van een mummiekist en de bijbehorende cartonnage. Het geheel stamt uit de 22e dynastie (946-718 v. Chr.), en is afkomstig van de Thebaanse Westoever. 

restauratie
Aan de hand van foto’s liet Van Haarlem zien hoe een dergelijke restauratie in zijn werk gaat: met veel geduld en precisie

De restauratie is sinds december live te volgen voor publiek tijdens de openingstijden van het Allard Pierson Museum. Naar verwachting zal de kist half maart klaar zijn. De mummie en beide kisten krijgen dan een prominente plek in het museum en zorgen ervoor dat het hiermee een ware publiekstrekker heeft. 

Anna’s Tuin en Ruigte

Het laatste project dat tijdens de bijeenkomst werd gepresenteerd was Anna’s Tuin en Ruigte. Jeroen Schütt liet zien hoe dit unieke stukje natuur op het Science Park groeit en bloeit. Vijf jaar duurde het voordat het initiatief van een groepje biologiestudenten kon worden uitgevoerd. Sinds de opening in mei 2017 is het gebied uitgegroeid tot een groene studieomgeving waar wetenschappelijke ‘best practices’ over voedselproductie en lokale ecologische systemen in de praktijk worden gebracht.

Anna's Tuin

Met Anna’s Tuin en Ruigte hebben de donateurs gezorgd voor een centrum waar kennis over natuur en alternatieve vormen van landbouw met elkaar worden gedeeld. Het is een gebied voor wetenschappers, maar zeker ook voor buurtbewoners. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen leren over natuur en natuurwaarde door gebruik te maken van de natuurbibliotheek of deel te nemen aan informatiebijeenkomsten, lezingen, speurtochten en excursies.

Waardering voor projecten

Na afloop van de bijeenkomst was er een borrel waarbij de donateurs alle gelegenheid hadden om vragen te stellen aan de projecteigenaren en ook met elkaar van gedachten te wisselen. ‘Leuk om de diversiteit van projecten te zien’ en ‘Goed om op deze manier te zien waar de donaties voor worden gebruikt’ waren veelgehoorde reacties. Het Amsterdams Universiteitsfonds is dan ook van plan om vaker van dit soort donateursbijeenkomsten te organiseren.