Doelen Jaarfonds 2017 gerealiseerd, 2018 in de steigers

Met het Jaarfonds werft het universiteitsfonds elk jaar voor bijzondere projecten aan de Universiteit van Amsterdam die zonder aanvullende financiering geen doorgang kunnen vinden. Het afgelopen jaar is door donateurs zo’n 200.000 euro bijeengebracht voor een filmproject van de Bijzondere Collecties, het onderzoek naar High Dosage Tutoring en de Amsterdam Excellence Scholarships. Deze projecten en enkele andere zijn gerealiseerd.

Iconen Jaarfonds

In mei start de werving voor het Jaarfonds 2018. Ook dan worden alumni, medewerkers en vrienden van de Universiteit van Amsterdam om een bijdrage gevraagd.

Palmyra in perspectief 

Gezicht op de ruïnes van Palmyra van Gerard Hofstede  (1693)

Gezicht op de ruïnes van Palmyra, Gerard Hofstede (1693)

Het schilderij Gezicht op de ruïnes van Palmyra van Gerard Hofstede uit 1693 is het vroegste moderne panorama van de Syrische archeologische stad Palmyra. Bij het 4,30 meter brede schilderij wil het Allard Pierson Museum een interactieve touch-tafel maken. Het publiek kan op de tafel scrollen door de tijd en Palmyra bekijken, van oude tekening en foto’s tot aan recente dronebeelden en satellietopnamen.

Archeologisch onderzoek in Satricum

Satricum is een pre-Romeinse nederzetting gelegen op 60 km ten zuiden van Rome. Studenten doen er in de zomermaanden opgravingservaring op. Marijke Gnade, bijzonder hoogleraar Archeologie, heeft twee boeken over Satricum gepubliceerd. Een groot deel van het opgegraven materiaal wacht op publicatie. Een langdurig verblijf op locatie is noodzakelijk om deze publicaties mogelijk te maken. Zo’n verblijf maakt onder meer literatuuronderzoek in wetenschappelijke bibliotheken in Rome mogelijk.

Lustrumconcerten Sweelinckorkest

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck viert deze zomer zijn 140e verjaardag met het spelen van Der Ring ohne Worte. Het stuk, geschreven door Lorin Maazel, is een bewerking van de vierdelige opera Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Door zijn omvang en bezetting van 105 muzikanten wordt het zelden uitgevoerd. Het Sweelinckorkest is het eerste Nederlandse amateurorkest ooit dat zich aan het stuk waagt. Het orkest geeft vier concerten in Nederland en reist deze zomer naar Georgië om ook daar Der Ring ohne Worte ten gehore brengen.

Amsterdam Excellence Scholarships

Uitzonderlijk getalenteerde studenten van buiten de Europese Unie volgen dankzij een Amsterdam Excellence Scholarship een masteropleiding aan de UvA. Deze internationale groep draagt bij aan een ambitieuze en internationale studiecultuur.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

24 januari 2018