Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Lise Steyn: 'Lustrumbeurs van grote waarde voor onderzoek'

UvA-promovendi kunnen dankzij een lustrumbeurs internationale ervaring opdoen. Lise Steyn, promovendus Conservering en restauratie, gebruikte de lustrumbeurs om in New York wetenschappers en curatoren te interviewen voor haar onderzoek.

lustrumbeurs

Waarom doe je dit onderzoek?

In mijn promotieonderzoek richt ik me op de criteria voor het reinigen van moderne, ongeverniste olieverfschilderijen. Het kan heel moeilijk zijn dergelijke schilderijen goed te reinigen, vooral bij schilderijen zonder verhalend beeld waar je naar kunt kijken en dat afleidt van het oppervlak van het schilderij zelf. In dat geval staat of valt alles met het oppervlak en dat maakt restauratiewerkzaamheden daaraan zo ingewikkeld. Robert Ryman is een Amerikaanse kunstschilder die met name witte schilderijen maakt. Ik ben naar de Verenigde Staten gegaan om zijn schilderijen van dichtbij te bestuderen en om met curatoren en wetenschappers over zijn werk te praten. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in de uitdagingen die zijn werken bieden en ging ik het kader en de intentie waarmee hij ze heeft gemaakt beter begrijpen. Veel van deze informatie is alleen mondeling doorgegeven in de groepen die ik heb geïnterviewd, maar nu ik die informatie in mijn proefschrift opneem kan dat van grote waarde zijn voor curatoren die in de toekomst met zijn werken aan de slag gaan.

Op welke manier heeft de lustrumbeurs bijgedragen aan jouw onderzoek?

Deze beurs was van grote waarde voor mijn promotieonderzoek. Als ik niet naar de Verenigde Staten had kunnen gaan om daar de wetenschappers en curatoren te interviewen, zou mijn onderzoek veel minder uitgebreid zijn. Nu heb ik een veel grotere collectie met kunstwerken van Robert Ryman kunnen bekijken en heb ik meer inzicht gekregen in de impliciete betekenis, omstandigheden en concepten van zijn schilderijen.

Wat vind je van dit initiatief?

Met zo’n soort beurs onderscheidt een universiteit zich. Ik heb met deze ervaring niet alleen mooie internationale contacten opgedaan, maar ook mijn horizon verbreed en ben met andere ogen naar mijn onderwerp gaan kijken. Met deze financiering kreeg ik de mogelijkheid een unieke reis te maken en belangrijk onderzoek te doen. Daarnaast is het voor jonge onderzoekers ontzettend nuttig en waardevol om contacten te leggen en hun theorieën te toetsen bij een internationaal publiek.

Hoe is de situatie voor jonge onderzoekers aan de UvA?

Wat mij betreft, is die best goed. Ik had echter wel het geluk dat ik een beurs heb gekregen en kan daarom niet spreken voor anderen. Ik zit in een prettige werkomgeving en heb het gevoel dat de universiteit me op alle mogelijke manieren steunt. Promoveren is vreselijk moeilijk en vermoeiend, maar doordat ik de uitdaging ben aangegaan heb ik veel over mezelf als onderzoeker en persoon geleerd. Ik ben blij met de steun die de universiteit me gedurende dat hele proces geeft.

lustrumbeurs
Dia: Beacon-collectie, New York. Robert Ryman-zaal

Wat zijn de voordelen van internationale uitwisseling?

Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel waarde deze internationale ervaring heeft gehad voor mijn onderzoek. Het geeft mijn werk zoveel meer inhoud en betekenis, iets wat ik nooit had kunnen bereiken zonder deze reis en ervaringen. Naarmate ik mijn werk met internationale deskundigen besprak, kreeg ik steeds meer vertrouwen in de relevantie van mijn onderzoek. Bovendien beschik ik nu over een uniek internationaal netwerk van specialisten en vrienden met wie ik in de toekomst kan samenwerken. De uitwisseling heeft me ook nieuwe inzichten gegeven over de kunstenaar die ik onderzoek, omdat ik in zijn atelier op bezoek ben geweest en heb gezien in welke omstandigheden hij zijn schilderijen maakt.

Hoe ziet je toekomst eruit, met betrekking tot je onderzoek en je verdere plannen?

Ik hoop dat ik in mei 2018 op de Conference on Modern Oil Paints het onderzoek kan presenteren dat ik met deze beurs heb kunnen doen. En ik streef ernaar dat ik eind 2018 mijn promotieonderzoek heb afgerond. Daarna wil ik graag weer terug naar mijn parttime functie als restaurateur van schilderijen in een galerie en ik wil mijn eigen atelier openen om vanuit Amsterdam te kunnen werken. Ook zou ik graag restauratieworkshops geven op de Universiteit van Amsterdam, onderzoek doen en meerdere boeken schrijven.