Steun voor educatieve tool over proteomics 

Garry Corthals, hoogleraar Supramolecular Separations, en postdoctoraal onderzoeker Monalisa Goswami van het Van 't Hoff-instituut voor moleculaire wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam ontvangen 10.000 euro voor de ontwikkeling van 'The story of proteomics'. Deze online educatietool zal de kennis over proteomics wereldwijd verspreiden en toegankelijk maken. Proteomics staat voor Protein Genomics en is de studie naar de genetische code van eiwitten. 

Proteomics

De interactieve tool gaat in op het belang en de werking van eiwitten en laat zien hoe ze het leven sturen in gezondheid en ziekte. De functies, structuren en onderlinge interacties van eiwitten liggen namelijk niet vast, maar kunnen veranderen met onze gezondheidstoestand, door de tijd en door onze omgeving. Als voorbeeld geeft Corthals de ziekte van Parkinson, die wordt veroorzaakt door een degeneratie van een eiwit. 

Kennis over proteomics kan helpen om ziektes op te sporen en te voorkomen. Extra aandacht voor deze nieuwe wetenschappelijke discipline is volgens de onderzoekers daarom van groot belang. 'Zonder steun van het Amsterdams Universiteitsfonds zou het niet mogelijk zijn om deze educatieve tool te ontwikkelen en via scholen te verspreiden', licht Garry Corthals toe. 'Met de tool kunnen we nieuwe middelen ontwikkelen om de kennis over de rol van proteomics bij gezondheid en ziekte te vergroten en de nieuwe generatie bij het onderzoek te betrekken.'

'The story of proteomics' is gericht op (jong)volwassenen en zal wereldwijd worden gelanceerd. Het programma wordt ontwikkeld in het kader van het Europese project GAPARS. GAPARS staat voor GAmification of PARticipatory Science, hierin werken universiteiten, onderzoeksinstelling en bedrijven uit de gaming- en IT-industrie samen om spelontwerpelementen en -principes toe te passen in een wetenschappelijke context. 

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

4 september 2018