Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onderzoek naar vallen als bijwerking van medicijn gebruik door ouderen

Alleen al in Nederland worden elk jaar 80.000 ouderen na een val behandeld op de Spoed Eisende Hulp. Een groot deel van die vallen heeft te maken met medicijngebruik.

Academisch Medisch Centrum

Dankzij steun vanuit het Clementine Brigitta Maria Dalderup Fonds kan Nathalie van der Velde, hoofd Geriatrie in het AMC, baanbrekend onderzoek doen naar medicatiegerelateerd vallen bij ouderen.

Vallen is bij ouderen de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval. Jaarlijks worden in Nederland 80.000 ouderen behandeld op de Spoed Eisende Hulp en belanden er 40.000 in het ziekenhuis. Jaarlijks overlijden 2.500 ouderen als gevolg van een val. De medische kosten van vallen bedragen 780 miljoen euro.
In veel gevallen is de val een bijwerking van medicijngebruik. Het onderzoek van Van der Velde moet leiden tot meer inzicht en uiteindelijk leiden tot een systeem waarmee het gebruik van medicijnen met een hoog risico op vallen kan worden afgebouwd. Dit onderzoek is een belangrijke stap naar het daadwerkelijk op maat voorschrijven van medicijnen bij ouderen.