Digitalisering geeft nieuwe dimensie aan onderzoek

Project van het Jaarfonds 2015

De UvA digitaliseert in een unieke samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en GoogleBooks 100.000 boeken van voor 1874. De digitale kopieën van deze bijzondere boeken komen voor onderzoekers en publiek beschikbaar via de openbare platforms GoogleBooks en Delpher.

‘De UvA wil, samen met anderen, 100.000 boeken van voor 1874 digitaliseren en voor iedereen beschikbaar stellen. Onderzoekers kunnen dan een enorm corpus teksten doorzoeken, nieuwe verbanden leggen en tot onvermoede inzichten komen’, Julia Noordegraaf, hoogleraar erfgoed en digitale cultuur.

Video wordt geladen..

Door digitalisering blijven de boeken voor toekomstige generaties behouden. De uitbreiding van het digitale aanbod vormt bovendien prachtig materiaal voor de Digital Humanities. Voor deze vorm van geesteswetenschappelijk onderzoek worden technieken uit de informatica toegepast op bronnen uit de geesteswetenschappen. 

Betere analyses 

Door een enorm corpus teksten digitaal te doorzoeken en verschillende informatiebronnen met elkaar te verbinden, kunnen onderzoekers bijvoorbeeld een betere analyse maken van de verspreiding van bepaalde ideeën of debatten over specifieke onderwerpen. Ook andere geesteswetenschappelijke vragen, zoals naar stijlanalyse en boekgeschiedenis, kunnen met deze technieken makkelijker worden beantwoord. Nog een voordeel van de digitale beschikbaarheid van boeken is dat gebruikers minder vaak een fysiek exemplaar nodig hebben, wat gunstig is voor het behoud van de originelen.

Door deze publiek-private samenwerking kan met een relatief bescheiden investering massaal worden gedigitaliseerd.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

25 mei 2016