AUV-scriptieprijs Europese studies

De beste afstudeerscriptie van de opleiding Europese studies wordt elk jaar beloond met de AUV-scriptieprijs Europese studies. Aan deze prijs is een bedrag van 700 euro verbonden.

Kandidaten voor de prijs worden voorgedragen door hun docent. Scripties afgerond in het voorafgaande kalenderjaar met een cijfer van 8,5 of hoger komen automatisch in aanmerking. 

Meer informatie over de prijs en deelname staat op de website van Europese studies

De AUV-scriptieprijs Europese studies is mogelijk door een royale gift van een anonieme weldoener, lid van de academische gemeenschap van de Universiteit van Amsterdam.

Prijswinnaars

2013

Scriptieprijs Europese studies 2013

Nicholas Bell ontvangt de AUV-scriptieprijs Europese studies 2013 voor zijn scriptie getiteld: ‘A Canary in the Mine? Emerging South Wales Identity in 1980s Community Film’. Bell wint de prijs omdat hij een uitzonderlijk goede scriptie heeft geschreven die een gedegen basis heeft van methodologisch verantwoord uitgevoerd onderzoek. In zijn scriptie onderzoekt hij hoe de verandering in de perceptie en representatie van identiteit in Zuid-Wales zich manifesteert in documentairefilms die zijn gemaakt tijdens de mijnwerkersstakingen van de jaren tachtig van de twintigste eeuw.

2012

Anna Serraris wint de AUV-scriptieprijs Europese studies voor haar scriptie De EU en China in Afrika: normverandering in het buitenlands beleid. Deze scriptie is, volgens de jury, een goed voorbeeld van een typische Amsterdamse Europese studies-scriptie: een onderwerp uit de internationale betrekkingen wordt op geesteswetenschappelijke wijze onderzocht door te kijken naar discursieve praktijken, normen en transnationale processen.

2011

Marcela Rilović wint de AUVscriptieprijs Europese studies voor haar scriptie ‘Srebrenica: The Conceptualisation, Collectivisation and Abstraction of a Traumatic Memory. Representations of Srebrenica in Bosnian Memory 1995-2011’. De scriptie is door begeleiders Matthijs Lok en Menno Spiering gehonoreerd met een 9,3. Een hoog cijfer, dat laat zien dat Rilović met het schrijven van deze meeslepende en tegelijkertijd zeer degelijke scriptie uitzonderlijk werk heeft verricht, aldus de jury.

2010

De AUV-scriptieprijs Europese studies is gewonnen door Eleni Kanava, die haar studie cum laude voltooit. Haar scriptie, getiteld ‘Biometrics and the Digital Borders of the EU. Where is Europe heading?’, handelt over het toenemend gebruik van biometrische technieken voor controles aan de grenzen van de Europese Unie en daarbinnen. Kanava heeft, aldus het juryrapport, bij het schrijven van haar uitstekende scriptie gebruikgemaakt van een grote verscheidenheid aan bronnen en op overtuigende wijze laten zien dat bij het gebruik van biometrische technieken het belang van privacybescherming zeker aandacht verdient.

2009

Stéphanie Kneppers heeft de AUV-scriptieprijs Europese studies ontvangen voor haar masterscriptie ‘Gazprom, het Kremlin en de Europese energieveiligheid’. Haar scriptie werd door de jury aangemerkt als de beste masterscriptie van de opleiding Europese studies in 2009. De prijswinnares is direct na haar afstuderen begonnen met een bachelor Slavische talen en culturen, eveneens aan de UvA, om een nog beter begrip te krijgen van Rusland en de Russische taal.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds

4 november 2015