Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op 13 april organiseerde APROVE, de promovendivereniging van het AMC, mede met steun van het Amsterdams Universiteitsfonds de APPROVE Science Night. Het jaarlijkse symposium daagt jonge wetenschappers uit na te denken over de wetenschap vanuit een ander perspectief dan de eigen discipline.

Approve Science Night 18

Het thema van dit symposium voor promovendi en postdoctoraal onderzoekers was dit jaar ‘Science after tomorrow’.  De snelle ontwikkelingen in de wetenschap stonden centraal. Welke ontwikkelingen lijken onmogelijk, maar zijn eigenlijk al dichterbij dan we denken? Waar liggen ethische grenzen? Waar liggen de gevaren van de soms onbegrensd lijkende mogelijkheden? 

Approve Science Night 18

Emmeke Aarts, Universitair Docent Methoden & Statistiek aan de Universiteit Utrecht, besprak de gevolgen van de toegenomen mogelijkheden bij dataverzameling en -vergelijking. Zij adviseerde wetenschappers om zich vaker te laten bijstaan door consultants om alle data te analyseren. Belle Derks, hoogleraar Psychologische perspectieven op organisatiegedrag binnen instituties aan de Universiteit Utrecht, sprak over het Queen-Bee fenomeen in het bedrijfsleven, waarbij voor succesvolle vrouwen de lat voor zichzelf, en andere vrouwen steeds hoger leggen. 

Herman van der Kooij, hoogleraar Biomechenical Engineering aan de Universiteit Twente liet zien welke kennis samenkomt bij de ontwikkeling van exoskeletons, waarmee verlamde mensen zich weer zelfstandig kunnen bewegen. Jesse Veenvliet, onderzoeker bij het Max Planck Instituut in Berlijn, ging in op ethische dilemma’s rond CRISPR, waarbij erfelijke ziektes via een aanpassing in de genitische code kunnen worden voorkomen.

Ruim 200 promovendi en postdoctoraal onderzoekers van AMC en VUmc namen deel aan deze uitverkochte editie. Zij bespraken fascinerende nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen, vegrootten hun kritische blik op het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en breiden hun netwerk uit.

Over het Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds maakt met steun van donateurs tal van bijzondere initiatieven mogelijk. Ook bijdragen?