Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Historicus Els Kloek stelt in ‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’ de emancipatie van de vrouw centraal. Naast een boek en een website is er een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Ko Mulder

Hierin wordt het verhaal verteld van bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen. Voor dit project heeft Kloek steun ontvangen van donateurs van het Amsterdams Universiteitsfonds.

De veelheid aan verhalen geeft een verrassende kijk op de geschiedenis van de vorige eeuw. Sommige vrouwen zijn beroemd of juist berucht, anderen nauwelijks bekend. Het waren politici, feministen, wetenschappers, zusters, onderwijzers, sportvrouwen, directeurs of vrijheidsstrijders. Ze deden iets voor het eerst, of ze deden iets het best. Ze streden voor rechten, ze veroverden het publieke domein, ze excelleerden in vormen van kunst of ze wilden de wereld veranderen.

Ko Mulder
Architect en stedenbouwkundige Ko Mulder presenteert haar eerste uitwerkingsplan van het herziene Amsterdamse Uitbreidingsplan. Nieuwendam-Noord, foto gemaakt door ANEFO, 1962 (Stadsarchief Amsterdam)

In de tentoonstelling zijn naast portretfoto’s van de vrouwen vele objecten te zien. Deze documenten, gebruiksvoorwerpen en foto’s vertellen steeds het verhaal van een van de 1001 vrouwen, over het bijzondere wat zij heeft gedaan of heeft meegemaakt en over de uitdagingen in de tijd waarin zij leefde. 

Herkenning, verwondering en inspiratie

De bonte verzameling vrouwenlevens roept zowel herkenning als verwondering op. Veel van de geselecteerde vrouwen zijn een bron van inspiratie. Al ligt de nadruk op het verleden, de tentoonstelling is uiterst actueel: ook vandaag de dag zijn mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van gesprek. 

Bij diverse vrouwen komt de Universiteit van Amsterdam als opleider of werkgever in beeld. Zo ook bij architect en stedenbouwkundige Ko Mulder. Mulder stond aan de wieg van enkele grote Amsterdamse uitbreidingsplannen en was buitengewoon lector aan de universiteit.

De tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ is te zien tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum. In het Museumcafé van de Bijzondere Collecties zijn in de mini-tentoonstelling 'Tien UvA-vrouwen uitgelicht' de portretten en biografieën van tien belangrijke vrouwen uit de geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam te zien.

Over het Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds maakt met steun van donateurs tal van bijzondere initiatieven mogelijk. Ook bijdragen?