Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onderzoekers willen de zeventiende-eeuwse kleding die in 2016 in een scheepswrak bij Texel is gevonden reconstrueren en tonen in musea. De vondst geeft een uniek beeld van de kleding uit die tijd.

dhr. prof. dr. Maarten van Bommel, FGw, hoogleraar Natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed
Maarten van Bommel leidt het team van onderzoekers dat de kleding digitaal wil reconstrueren

De vondst van zeventiende-eeuws textiel in een scheepswrak bij Texel was in 2016 wereldnieuws. De kleding was, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, in zeer goede conditie. Onderzoekers willen de kleding reconstrueren en tonen in musea. Zij ontvangen hiervoor steun vanuit het Amsterdams Universiteitsfonds.

De uit het scheepswrak opgedoken textielcollectie, bestaat uit 250 fragmenten afkomstig van zo’n 25 objecten. De meest waardevolle objecten zijn een complete damestoga, een lijfje en verschillende mouwen. 

Te fragiel voor onderzoek

De vondst geeft een uniek beeld van de kleding in de zeventiende eeuw. Uit deze periode is namelijk vrijwel niets bewaard gebleven. Textiel was in deze tijd duur. Het werd volgens de mode aangepast en aan het einde van de levensduur volledig gerecycled in andere kleding of interieurtextiel. De weinige objecten die over zijn, zijn vaak gerepareerd en bijvoorbeeld van steunlagen voorzien waardoor niet al het textiel nog goed te bestuderen is. De opgedoken kleding kan helpen te begrijpen hoe ze oorspronkelijk gemaakt is, en waarvoor ze werd gebruikt. 

Maarten van Bommel, hoogleraar Natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed, leidt het team van onderzoekers dat enkele kledingstukken digitaal wil reconstrueren. ‘We beginnen met de reconstructie van een lijfje. Bij succes zullen meerdere objecten worden nagemaakt. Deze reconstructie is noodzakelijk omdat de stoffen te zwak of fragiel zijn om mee te werken’, legt Van Bommel uit.

Het object, een lijfje, zal tot in detail worden bestudeerd, hierbij wordt gekeken naar onder meer vorm en patronen. Ook is er een grondige materiaalanalyse nodig waarin de gebruikte kleurstoffen, beitsen en garens worden bepaald. De daadwerkelijke reconstructie gaat in verschillende stappen, waarbij er ook een klein fysiek model wordt gemaakt. 

Delen met publiek

De resultaten van het onderzoek zullen worden gedeeld in wetenschappelijke én publiekstijdschriften. De modellen worden gepresenteerd op grote touchscreens in Huis van Hilde, de tentoonstellingsruimte van de provincie Noord-Nederland, en museum Kaap Skil, Texel. Bezoekers kunnen de kleding zo tot in detail kunnen bekijken. Aanvullende informatie over de geschiedenis, de functie, de herkomst en de gebruikte materialen zullen het publiek op meerdere niveaus informeren.

Naar verwachting leidt deze reconstructie tot een grotere onderzoeksaanvraag, waarbij meerdere kledingstukken digitaal kunnen worden gereconstrueerd

Over het Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds maakt met steun van donateurs tal van bijzondere initiatieven mogelijk. Ook bijdragen?