Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De slimste basisschoolleerlingen van ons land waren op woensdagmiddag samengekomen in de Aula van de Universiteit van Amsterdam voor de finale van de Mensa SlimmerIQuiz. Lieve, Martijn en Mats van de plusklas van het MaasWaal College uit Wijchen wonnen de eerste prijs.

Winnaars Mensa SlimmerIQuiz 2018

Voor basisschoolleerlingen uit heel Nederland organiseerde Mensa voor de zesde keer samen met de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdams Universiteitsfonds de Finale van de SlimmerIQuiz. Aan de quiz nemen leerlingen van groep 8 van basisscholen in Nederland plaats. De kinderen die meedoen aan de finale zijn de slimste kinderen van Nederland: zij wonnen de schoolwedstrijd en de regionale voorrondes.

Winnaars Mensa SlimmerIQuiz 2018
De winnaars op het podium (Foto: Ruud Waij)

De grote finale van deze quiz werd gepresenteerd door Janouk Kelderman, bekend van Telekids en als presentatrice van Klokhuis. UvA-wetenschapper Karin van Nes, tandarts-pedodontoloog, gaf een mini-college terwijl de jury de vragen nakeek. Van Nes leert kinderen voor wie het niet mogelijk is om naar de tandarts te gaan, hoe ze wél een behandeling aankunnen. Daarnaast geeft ze over kindertandheelkunde en doet ze promotieonderzoek over het veranderen van mondgezondheidsgedrag. In haar mini-college legde ze uit hoe een gezond gebit samenhangt met eten en poetsen en waarom kinderen soms wel een schoon gebit mét gaatjes kunnen hebben. Na afloop gingen de deelnemers met een rugtas vol cadeautjes naar Nemo.

Over het Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds maakt met steun van donateurs tal van bijzondere initiatieven mogelijk. Ook bijdragen?