Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het Allard Pierson heeft met steun van het Amsterdams Universiteitsfonds een bijzondere strip over het bijbelverhaal van Simson aangeschaft. De tekeningen zijn gemaakt door Hans Kresse, die vooral bekend is als tekenaar van Eric de Noorman.

Simson strip door Hans Kresse

Het verhaal telt 50 stroken waarop het verhaal van Simson wordt gevisualiseerd. Bijzonder is dat bij de tekeningen twee scenario’s zitten en dat beide scenario’s incompleet zijn, een proza en een op rijm.

Hans Kresse wordt internationaal beschouwd als een van de beste realistische (strip)tekenaars uit de geschiedenis. Zijn verhalen waren zeer populair in de jaren vijftig tot en met zeventig en gingen de wereld rond. Ook nu nog staat Kresse volop in de belangstelling. Fans hebben zich verenigd in de Kressekring en organiseren bijeenkomsten en publiceren geregeld. Het Allard Pierson heeft onlangs meer werk van hem verworven.

Simson strip door Hans Kresse

Uiteindelijk is de strip nooit gepubliceerd. Waarom dat niet gebeurde is onbekend. Het kan te maken hebben met het verleden van de scenarioschrijver. Jan de Haas was een NSB’er die in de Tweede Wereldoorlog veel publiceerde en redactiefuncties vervulde. Na de oorlog zal hij moeite hebben gehad weer aan het werk te komen. Desondanks schreef hij het scenario voor het bijbelse verhaal over Simson.

Onderzoek en onderwijs

De tekeningen en typoscripten zijn voor onderzoeks- en onderwijsdoeleinden raadpleegbaar in de Onderzoekzaal van het Allard Pierson – waarin het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn opgegaan – en zullen daarnaast te zien zijn in tentoonstellingen.

De Stripcollectie van het Allard Pierson ontwikkelt zich steeds verder tot een bewaarplek van Nederlands strip-historisch erfgoed. Door schenkingen en bewust verzamelen is het belang van de stripcollectie enorm toegenomen en van nationaal belang geworden. De collectie telt meer dan 40.000 originele tekeningen en stroken van diverse stripmakers.

Over het Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds maakt met steun van donateurs tal van bijzondere initiatieven mogelijk. Ook bijdragen?