Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het aan de Faculteit der Geesteswetenschappen verbonden Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology en het 4D Research Lab kunnen dankzij steun vanuit het Amsterdams Universiteitsfonds een drone met geavanceerde thermische camera aanschaffen. Met deze drone kan onzichtbaar erfgoed in kaart worden gebracht.

Drones staan bij het grote publiek bekend als speelgoed, maar nemen in de wetenschap een steeds belangrijkere rol in. De toepassing van drones voor het inwinnen van erfgoeddata heeft bij de UvA inmiddels een hoge vlucht genomen. Geavanceerde drones worden met gevoelige sensoren uitgerust en worden daarmee kleine vliegende laboratoria.

Vliegbrevet

De UvA loopt in Nederland voorop met het gebruik van innovatieve dronetechnologie in de studie van erfgoed. Om deze ontwikkeling te bestendigen hebben het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA) en het 4DRL geïnvesteerd in een RPAS (remotely piloted aircraft system) Operator Certificate (ROC). Met dit vliegbrevet is de UvA, als eerste universiteit, gecertificeerd met grote drones te vliegen in delen van het luchtruim waarin dit voor anderen niet is toegestaan.

Drones zijn eerder ingezet als vliegende 3D-scanners. Dit heeft geleid tot innovatieve projecten, zowel bij ACASA binnen archeologisch onderzoek, als in de context van het 4D Research Lab. Binnen dit lab zijn drones ingezet voor het in 3D scannen van de Jardin d'Email van Jean Dubuffet voor conservatiedoeleinden en het vergaren van gedetailleerd fotomateriaal van Westerbork. De inzet van een drone en de opgebouwde expertise hierin speelt bij de Faculteit der Geesteswetenschappen een belangrijke rol. Het Amsterdams Universiteitsfonds draagt 7.100 euro bij.