Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Archeologen onderzoeken het verleden met moderne middelen. In de Archon Winter School komen onderzoekers op het gebied van 3D-visualisatie van archeologisch en ander erfgoed samen om kennis en ervaring uit te wisselen.

Complexe computermodellen en 3D-visualisaties worden niet alleen in de exacte wetenschappen gebruikt. Archeologen gebruiken de meest moderne visualisatietechnieken, variërend van simpele schetsen tot complexe reconstructies. In het archeologische veld zijn veel academische en commerciële partijen actief bezig met de ontwikkeling en inzet van technologie.

Om deze partijen met elkaar in contact te brengen organiseert Archon, een samenwerkingsverband tussen diverse universiteiten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Archon Winter School. Want hoewel deze specialisten zich bezighouden met zeer uiteenlopende zaken – van verdwenen middeleeuwse huizen in Amsterdam tot pottenbakkers-strategieën in de Egeïsche Bronstijd – hebben zij op methodologisch vlak veel met elkaar gemeen.

De Archon Winter School bestaat uit workshops, lezingen en discussies en moet de fundering leggen voor een gestandaardiseerde werkwijze in digitale archeologische visualisatie.

Reconstructie van huizen die in de zestiende eeuw in de Kalverstraat stonden.

Gestreefd wordt om oplossingen te vinden voor de visualisatie van onzekerheden in het reconstructie-proces en onvolledigheden in de beschikbare (historische) datasets. Ook zoekt het naar standaarden voor de documentatie van dit soort onzekerheden en de ondervanging hiervan tijdens het verloop van het onderzoek. Deze documentatie draagt zorg voor de transparantie van onderzoeksgegevens die achter 3D-reconstructies schuilgaan.

De UvA is betrokken bij de Winter School via onder meer de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture en het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology School. Met steun van het Amsterdams Universiteitsfonds verzorgt het 4D Research Lab van de UvA een workshop rond het thema digitale en 3D-archeologie.