Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Student Rechten Bryan Verheul kon dankzij een beurs van het Amsterdams Universiteitsfonds op uitwisseling naar Georgetown Law School – Washington D.C, waar hij allerlei professionals met een enorme status in hun vakgebied heeft ontmoet en zelfs de Clintons en Ruth Ginsburg heeft zien spreken.

'Een parel in mijn prille academische carrière'

In het kader van mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid ben ik in het eerste semester van het academische jaar 2019-2020 op uitwisseling gegaan naar Georgetown University. Daar heb ik colleges gevolgd en zelfstandig onderzoek gedaan in het veld van Internationaal Privaatrecht.

Mijn tijd aan Georgetown Law School heb ik vanaf het begin ervaren als buitengewoon. Ik wilde vooral om academische redenen op uitwisseling gaan. Door alleen, zonder andere Nederlandse uitwisselingsstudenten, af te reizen naar Washington D.C. heb ik een enorme persoonlijke groei in zelfstandigheid doorgemaakt. Eenmaal aangekomen bleek Georgetown veel meer te zijn dan een academisch uitdagende Law School. Het is met recht een academische gemeenschap die in zeer hoge mate is gericht op internationaal onderzoek, procederen voor The Supreme Court en academische competitie. Het semester aan Georgetown was een prachtige tijd – een parel in mijn prille academische carrière.

Professionals met enorme status

Waar Georgetown naar mijn idee in uitblinkt is het academische prestige van de professoren. Ik heb het voorrecht gehad om colleges te volgen van professoren met een bijzondere internationale reputatie en veel docenten kan ik inmiddels tot mijn netwerk rekenen.

Georgetown is als instituut op veel meer gericht dan alleen onderwijs en onderzoek en is in dat opzicht heel anders dan de Rechtenfaculteit van de UvA. Dagelijks worden er events georganiseerd met professionals die een enorme status genieten in hun rechtsgebied. Ik heb vele Amerikaanse senatoren en rechters van The Supreme Court zien spreken en heb zelfs Bill en Hillary Clinton in gesprek gezien samen met Ruth Ginsburg over de rechten van vrouwen in de Verenigde Staten en in Afrikaanse ontwikkelingslanden.

Vrienden voor het leven

Ook de studentengemeenschap aan Georgetown University is heel anders: veel minder divers dan aan de UvA, want studeren aan Georgetown is echt iets voor de culturele en economische elites. Daartegenover staat wel dat de gesprekken in de studiepauzes niet gaan over ‘het feestje van afgelopen weekend’, maar eerder over bijvoorbeeld de wenselijkheid van constitutionele toetsing of de rol van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten en de internationaal juridische houdbaarheid daarvan. De studenten in de groep waarin ik terecht kwam, hadden bovendien vaak ook al een indrukwekkende staat van dienst. Ik heb vrienden gemaakt – hopelijk voor het leven – met werkervaring bij onder meer de Europese Commissie, verschillende ambassades en andere diplomatieke instituties en internationaal opererende advocatenkantoren.

Georgetown is precies wat ik ervan had gehoopt: thuiskomen in een academische gemeenschap die ik niet altijd op alle vlakken heb kunnen vinden aan de UvA.

Direct resultaat

Mijn uitwisseling zal mogelijk ook nog een direct en concreet resultaat opleveren. Het paper dat ik heb geschreven voor het vak Current Issues in Private International Law is erg goed ontvangen en mijn professor David Stewart is bereid om met mij te onderzoeken waar ik het stuk het beste kan publiceren. Een publicatie zou voor mij de kers op de taart van mijn tijd aan Georgetown Law School zijn.

Beurzen

Het Amsterdams Universiteitsfonds maakt bijzondere voorzieningen voor studenten en de wetenschapsbeoefening mogelijk waarin de overheidsfinanciering niet voorziet. Alumni en vrienden van de UvA zijn als donateurs van onschatbare waarde voor de versterking van het unieke karakter van de UvA als broedplaats voor nieuwe ideeën en ontdekkingen.