Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Uit het Corona Research Fonds Amsterdam UMC, in het leven geroepen door de academische fondsenwervende stichtingen in Amsterdam, zijn de eerste drie onderzoeken gefinancierd. De onderzoeken: ‘De COVID-19 Biobank’, ‘Hulp van kunstmatige intelligentie en machine learning bij ernstig zieken’ en ‘Bescherming medewerkers gezondheidszorg’ kunnen door het fonds van start.

Doel van het ‘Corona Research Fonds’ is om wetenschappers in Amsterdam UMC de kans te geven om sneller onderzoeken te kunnen starten in de strijd tegen het coronavirus. Hoe eerder we beginnen, hoe groter de kans is dat we deze crisis het hoofd kunnen bieden.

De drie onderzoeken die van start gaan:

‘De COVID-19 Biobank’

Prof. dr. Diederik van de Beek, neuroloog en hoogleraar Neurologische Infectieziekten

Wat bepaalt de gevoeligheid voor het virus? Waarom heeft de ene persoon geringe ziekteverschijnselen en is de ziekte bij de ander dodelijk? En wat moeten we doen om deze uitkomst te verbeteren? Voor het beantwoorden van al deze belangrijke vragen zijn heel veel klinische data en patiëntenmateriaal, zoals bijvoorbeeld bloedmonsters en DNA, nodig. Daarom is de Amsterdam UMC COVID-19 Biobank opgezet om zo veel mogelijk onderzoek bij patiënten met COVID-19 mogelijk te maken. 

‘Hulp van de computer’

Dr. Paul Elbers, Intensivist

Corona is een nieuwe ziekte, dus dat betekent dat er eigenlijk nog weinig bekend is over wat nu de beste behandeling is voor welke patiënt. Op een Intensive Care wordt altijd veel waardevolle medische informatie over een patiënt vastgelegd. In dit onderzoek worden al deze data gebundeld en wordt met behulp van kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’ onderzocht welke combinatie van behandelingen leidt tot de beste uitkomst voor kritiek zieke coronapatiënten.

‘Bescherming medewerkers gezondheidszorg’

Dr. Marije Bomers, Internist-infectioloog

Er worden strenge maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus van patiënten naar medisch personeel te voorkomen. Maar is dit voldoende? Hebben de artsen en verpleegkundigen die dagelijks aan het bed staan van COVID-19-patiënten een hogere kans om zelf besmet te worden? En is dat omdat de beschermende maatregelen niet voldoende zijn? Of komt dit doordat ‘social distancing’ niet altijd eenvoudig is op een drukke werkvloer en dat sociale interactie met collega’s inherent is aan werken in het ziekenhuis?