Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nalaten aan het Amsterdams Universiteitsfonds

Een gift van een donateur gaf een grote impuls aan het onderzoek van hoogleraar Ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde.

(foto: Dirk Gillissen)

‘Het bleek lastig om financiering te vinden voor mijn onderzoek naar de bijwerkingen van medicatie – en dan met name valpartijen – bij ouderen. Het sloot niet goed aan bij bestaande subsidies en er waren weinig mogelijkheden om het van de grond te laten komen. Toen ik hoorde dat een donateur van het Amsterdams Universiteitsfonds een dergelijk onderzoek wilde financieren, kwam alles op een mooie manier samen. 

De gift die ik voor mijn onderzoek ontving, heeft echt een vliegwieleffect gehad: ineens was het mogelijk voorstudies te doen, data te verzamelen en zaken op de rails te zetten. Hierdoor zagen ook andere subsidiegevers de potentie van het onderzoek. Ik heb het als erg inspirerend ervaren om een particuliere gift te ontvangen, omdat ik persoonlijke feedback kreeg op mijn onderzoek. De donateur is inmiddels overleden, maar eens per jaar heb ik een afspraak met haar zus,die het onderzoek en de UvA ook een warm hart toedraagt. Na zo’n afspraak ga ik iedere keer weer blij naar huis.

Het belang van particuliere giften voor wetenschappelijk onderzoek wordt steeds groter. Het is mooi om te zien dat donateurs onderzoek kunnen financieren dat voor hen belangrijk is, en dat onderzoekers op deze manier gestimuleerd worden in de ontwikkeling van hun onderzoekslijn en carrière.’