Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Geef studenten de kansen die zij verdienen

Dankzij een beurs van het Amsterdams Universiteitsfonds kon Kotaiba Alachkar een master System and Network Engineering volgen aan de UvA. Nu werkt hij in Amsterdam als Security Engineer bij een grote financiële instelling. Steun studenten zoals hij.

Gevraagde bijdrage: 50.000 euro

Maakt u het mogelijk?

Video wordt geladen..

Het Amsterdams Universiteitsfonds stelt elk jaar studiebeurzen beschikbaar voor verschillende groepen studenten: getalenteerde internationale studenten, vluchtelingstudenten en studenten die buiten hun schuld om in financiële problemen zijn geraakt. Kotaiba Alachkar uit Syrië, die in 2017 met een studentenvisum naar Nederland kwam, ontving een beurs ter ondersteuning van zijn studie aan de UvA. Hij is nog altijd blij dat hij destijds een beroep heeft gedaan op het Amsterdams Universiteitsfonds.

Moeilijke situatie

Kotaiba vertelt: ‘Op het moment dat ik een beurs aanvroeg bij het Amsterdams Universiteitsfonds had ik het zwaar. Financieel gezien zat ik een lastige situatie en tegelijkertijd kostte het me moeite om me aan te passen aan de Nederlandse cultuur en het voor mij nog niet vertrouwde onderwijssysteem. Ook het feit dat ik veel moest denken aan mijn familie in het buitenland zorgde ervoor dat ik me niet volledig kon concentreren op mijn studie. Toen ik de beurs ontving, viel het belangrijkste struikelblok weg: mijn financiële problemen waren over. Hierdoor kon ik me veel meer focussen op datgene waarvoor ik naar Nederland was gekomen: mijn master System and Network Engineering. Dankzij de beurs lukte het me niet alleen om deze op tijd af te ronden, maar ook om deel te nemen aan activiteiten naast mijn studie, waarvan ik nu nog steeds profijt heb.’

Bursaal Kotaiba Alachkar (foto: Mitchell van Voorbergen)

Steun ontvangen en teruggeven

Na zijn studie kreeg Kotaiba al snel een baan als Security Engineer bij een grote financiële instelling in Amsterdam. Je zou het een echt succesverhaal kunnen noemen en dat is wat hij anderen, die zich in eenzelfde situatie bevinden als hij destijds, ook gunt.

‘Ik realiseerde me al snel dat het bij doneren eigenlijk gaat om een heel mooie cyclus’, zegt hij. ‘Toen ik in nood was, ontving ik een beurs die mogelijk werd gemaakt door donateurs: mensen die mij niet kenden. Zij gaven mij wat ik op dat moment nodig had. Nu ik weet hoeveel dat voor een student kan betekenen, voel ik de verantwoordelijkheid om straks, wanneer ik daar financieel toe in staat ben, zelf ook anderen te helpen. Ik gun iedereen de kansen die ik ook heb gehad.’

Nu ik weet hoeveel een beurs voor een student kan betekenen, voel ik de verantwoordelijkheid om straks, wanneer ik daar financieel toe in staat ben, zelf ook anderen te helpen

Vanwege de coronacrisis hebben veel studenten het zwaar. Bijbanen die voor cruciale inkomsten zorgen, zijn weggevallen of niet meer vanzelfsprekend, en hetzelfde geldt in sommige gevallen voor financiële steun door ouders. Internationale studenten lopen tegen andere problemen aan: sommigen van hen ontvangen vanwege de crisis geen beurs meer uit hun thuisland. Zonder extra financiering hebben deze studenten moeite hun studie te bekostigen, wat zorgt voor grote onzekerheid.

Ook deze studenten verdienen dat steuntje in de rug. Steun studenten zoals Kotaiba en doneer!

Alle ontvangen donaties aan het Jaarfonds worden besteed volgens de bedoelingen van de gevers. Dit jaar komt elke gift aan het thema ‘Beurzen’ volledig ten goede aan reis- en studiebeurzen voor studenten en promovendi van de UvA.