Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Breng de dierenmummies van het Allard Pierson tot leven

Het Allard Pierson beschikt over een bijzondere collectie Oudegyptische dierenmummies. Deze zijn nooit eerder grondig onderzocht. Wat kunnen de mummies ons na duizenden jaren vertellen? Samen met het Amsterdam UMC en Naturalis Biodiversity Center gaat het museum op zoek naar hun verborgen geschiedenis. Dit onderzoek wordt vertaald naar een interactieve presentatie op zaal. Maakt u dit mogelijk?

Gevraagde bijdrage: 30.000 euro

Maakt u het mogelijk?

In het Oude Egypte werden niet alleen mensen, maar ook dieren gemummificeerd. Dierenmummies werden bijvoorbeeld als geschenk aan een godheid gegeven, in de hoop een wederdienst te verkrijgen. In het Allard Pierson, waar de collecties van de Universiteit van Amsterdam worden bewaard en tentoongesteld, bevinden zich maar liefst dertien dierenmummies. Samen vormen zij een mooie doorsnede van de soorten dieren die de Egyptenaren mummificeerden: van vogels tot reptielen en van zoogdieren tot insecten.

We kunnen ons beter verplaatsen in de Oude Egyptenaren als we weten hoe ze met hun omgeving omgingen

Op dit moment bevinden de mummies zich in het depot van het Allard Pierson en daarin wil het museum graag verandering brengen. De mummies lenen zich er namelijk goed voor om de Oudegyptische cultuur toe te lichten. Eerst moeten ze zorgvuldig worden onderzocht, want er is veel wat we nog niet weten over deze mummies. Voor dit onderzoek wordt nauw samengewerkt met het Amsterdam UMC, Naturalis Biodiversity Center in Leiden, en het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam.

Krokodillenmummie onder CT-scanner in het Amsterdam UMC
Het resultaat van de scan

Het verleden is relevant voor het hier en nu

‘We kunnen ons beter verplaatsen in de Oude Egyptenaren als we weten hoe ze met hun omgeving omgingen,’ vertelt Ben van den Bercken, conservator Egypte van het Allard Pierson. ‘Er zit bijvoorbeeld een valkenmummie in de collectie en die heeft aan de buitenkant een heel vreemd oppervlak. We zijn ontzettend benieuwd hoe ze deze hebben gemaakt en wat erin zit.’

Tijdens het onderzoek komen verschillende disciplines samen, waardoor er waardevolle informatie naar boven komt voor zowel archeologen als biologen en taxonomen. Zo krijgen we inzicht in het leven van de dieren rond de tempels en de mummificatietechnieken die werden gebruikt. Ook leren we met welke diersoorten we te maken hebben, wat van groot belang is voor de huidige natuurbescherming.

Mummie van een (spits?)muis in bijbehorend kistje

Het publiek helpt mee aan het onderzoek

Om de verborgen geschiedenis van de mummies te ontrafelen, zijn ze deze zomer ‘doorgelicht’ met behulp van een CT-scanner en röntgenapparaat in het Amsterdam UMC. Een unieke gebeurtenis, want het scannen van dierenmummies (in tegenstelling tot die van mensen) gebeurt zelden.

Wat zo bijzonder is aan dit project, is dat het publiek actief kan bijdragen aan het onderzoek. ‘Wij als onderzoekers hebben natuurlijk ontzettend veel vragen over de dierenmummies, maar het publiek ook,’ licht Van den Bercken toe. De onderzoekers laten het publiek daarom meekijken, meedenken en vragen stellen over de mummies.

Het onderzoek wordt vertaald naar een interactieve publiekspresentatie. Hier worden de onderzoeksresultaten getoond en krijgen de bezoekers antwoord op hun vragen. Het uiteindelijke doel van het project is dat de dierenmummies terugkomen in het Allard Pierson en een plek krijgen in de vaste presentatie. Zo komen we weer een stukje dichter bij het verleden.

Het onderzoeken én tentoonstellen van de eeuwenoude dierenmummies is een belangrijk maar ook kostbaar project. Daarom is uw steun hard nodig. Doneer en breng de dierenmummies van het Allard Pierson tot leven!