Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Zet verborgen meesterwerken in de schijnwerpers

Het Allard Pierson beschikt over een unieke verzameling gipsafgietsels die een overzicht biedt van de Grieks-Romeinse kunstgeschiedenis. Om deze collectie, erfgoed uit het begin van de 20ste eeuw, permanent tentoon te kunnen stellen voor het publiek en te gebruiken voor educatieve programma’s, is uw steun nodig.

Gevraagde bijdrage: 50.000 euro

Maakt u het mogelijk?

Video wordt geladen..

Het ontstaan van de gipsengalerij

Het is een indrukwekkende verzameling, de gipsencollectie van het Allard Pierson. In totaal omvat deze bijna driehonderd grote gipsen kopieën uit het begin van de 20ste eeuw, afgietsels van beelden uit de klassieke oudheid die na hun ontdekking een grote invloed hebben gehad op de West-Europese kunst- en cultuurgeschiedenis.  

In de loop van de 20ste eeuw gingen in Nederland diverse gipsen collecties verloren vanwege een gebrek aan belangstelling. Tot die tijd werden de beelden voornamelijk gebruikt als model voor kunstenaars. Halverwege de jaren zeventig werd een groot aantal van de klassieke beelden uit de gipsencollectie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, op initiatief van de toenmalige directeur van het Allard Pierson, naar Amsterdam gebracht. Hier bevond zich al een kleine collectie gipsen die door de 19e-eeuwse hoogleraar Allard Pierson en zijn opvolger Jan Six waren verzameld ten behoeve van het academisch onderwijs. De gipsen kregen een plaats op de zolder van het Allard Pierson en waren jarenlang alleen onder begeleiding en op afspraak te bezichtigen. Verborgen meesterwerken dus, die juist een plekje in de schijnwerpers verdienen. En dat is precies wat het doel is van dit Jaarfondsproject.

René van Beek, conservator van de Klassieke wereld in het Allard Pierson (foto: Mitchell van Voorbergen)

Het verhaal achter het beeld

Conservator van de Klassieke wereld René van Beek vertelt wat er zo bijzonder is aan de collectie: ‘Deze beelden geven een mooi, stilistisch overzicht van de beeldhouwkunst in de klassieke oudheid en vormen als het ware de canon van de sculptuur. Maar ook de geschiedenis van de archeologie valt eraan af te lezen. Zo vertellen de afgietsels van de beelden uit het Parthenon in Athene iets over de ontdekking van de beroemde archeologische opgravingen.

Kopie in gips van de beroemde Laokoon-groep. Het originele beeld dateert uit de eerste eeuw voor Christus en bevindt zich in de Vaticaanse musea, de gipsen kopie staat in het Allard Pierson.

Wij zijn gewend aan de witte beelden, maar oorspronkelijk zagen ze er heel anders uit. Ze waren gekleurd, niet in zachte pasteltinten, maar in heel felle, bijna schreeuwende, kleuren. Wij willen het publiek laten zien hoe de beeldhouwkunst er in de klassieke oudheid uitzag en wat je van deze beelden kunt leren: hoe is de ontwikkeling geweest van origineel Grieks beeld naar gipsen kopie, wat is het verhaal achter het beeld? Om dit te kunnen vertellen, is onderzoek nodig, zodat wij de resultaten hiervan kunnen vertalen naar een presentatie voor het publiek. Met behulp van onder andere projectie van kleuren op de beelden willen wij de bezoeker echt even terugbrengen in de tijd.’

Wij willen het publiek laten zien hoe de beeldhouwkunst er in de klassieke oudheid uitzag en wat je van deze beelden kunt leren

Een ontmoeting tussen antiek en modern

De verzameling was tot nu toe niet vrij toegankelijk. Hierin komt dit najaar, na de verbouwing van het Allard Pierson, verandering: op de bovenste verdieping komen prachtige zalen vrij met veel licht. Hier kunnen de levensgrote en soms levensechte beelden op een natuurlijke manier in de schijnwerpers worden gezet voor het grote publiek én ook weer worden nagetekend. In de gipsengalerij komen verschillende tijdperken en culturen samen en het verhaal van de gipsen zal ook worden ondersteund door tekeningen, gravures en prenten uit de andere collecties van het Allard Pierson.

Met uw steun kan het onderzoek naar de beelden worden vertaald naar een mooie presentatie van deze unieke collectie. Zet deze verborgen meesterwerken in de schijnwerpers en doneer!

Alle ontvangen donaties aan het Jaarfonds worden besteed volgens de bedoelingen van de gevers. Dit jaar komt elke gift aan het thema ‘Erfgoed’ volledig ten goede aan de vernieuwde gipsengalerij van het Allard Pierson.