Wereldwijd ontvangen wetenschappers en studenten bedreigingen vanwege hun kritische vragen, werk of ideeën. Zij hebben rust, bescherming en academische vrijheid nodig om hun kennis te delen. Door deze mensen een veilige studie- of werkomgeving te bieden aan de Universiteit van Amsterdam, houden we publieke en onafhankelijke kennis in stand. U kan hieraan bijdragen.
Crowdfundingsactie
Dit jaar opende de Russische aanval in Oekraïne voor velen weer de ogen. We zagen de afschuwelijke omstandigheden waarin mensen die in een oorlog leven zich bevinden. Duizenden mensen uit Oekraïne zochten een toevluchtsoord, want een veilig thuisland was verdwenen. Het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) zette zich in voor de UvA-studenten die vanwege deze oorlog in financiële nood terechtkwamen. Vele donateurs staken deze studenten een hart onder de riem tijdens de succesvolle crowdfundingsactie en maakten beurzen mogelijk die voor de studenten het verschil maakten.

Het Fonds Studie zonder Grenzen
We weten dat er naast de oorlog in Oekraïne vele andere plekken op de wereld zijn waar mensen helaas in onveilige situaties leven. Vanwege een oorlog, hun religie, seksuele geaardheid of politieke overtuigingen moeten ze vluchten. Zo ook wetenschappers en studenten. Daarom hebben twee bijzondere donateurs van het AUF in 2016 het Fonds Studie zonder Grenzen ingesteld. Studenten en onderzoekers die vluchteling zijn kunnen hun studie of onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam starten of voortzetten. U kunt helpen dit financieel mogelijk te maken.
Een thuis en een plek om te studeren
UvA-student Mousa ontving zo’n beurs van het Fonds Studie zonder Grenzen. Na een uitwisselingsjaar in Nederland kon hij niet meer terugkeren naar zijn thuisland Saoedi-Arabië. Dit kwam door zijn activistische verleden, maar mogelijk nog meer door de arrestatie van zijn moeder, een prominente pleitbezorger van Saoedische vrouwenrechten. ‘Dus daar zat ik… zonder studie, zonder werk én zonder uitzicht,’ vertelde Mousa aan het AUF. Dankzij de beurs kon hij beginnen aan zijn studie Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Mousa: ‘Deze studie is allesomvattend. Het leert me zoveel. Over het leven, maar ook over mezelf.’ Na zijn bachelor wil hij graag nog een master doen in Amsterdam, want hij is ‘100% happy’ hier.
Met een beurs uit het Fonds Studie zonder Grenzen kunnen we gevluchte studenten en wetenschappers een veilige studie- of werkplek bieden aan de Universiteit van Amsterdam. Financiële bijdragen van onze donateurs zijn daarbij onmisbaar. Helpt u mee?