Het wereldwijde aantal voorkombare sterfgevallen door een groot traumatisch ongeluk is groot. Onder jongeren is trauma dan ook een van de grootste doodsoorzaken. Ongeveer 1 op de 4 slachtoffers die betrokken is bij een ernstig ongeval, blijkt een bloedstollingsstoornis te hebben. Het lichaam ondervindt problemen bij het vormen van bloedstolsels en breekt gevormde bloedstolsels te snel af. Dit leidt tot ernstige bloedingen die moeilijk te behandelen zijn. Door meer duidelijkheid te krijgen over de stollingsstoornis, kunnen er (adolescente) mensenlevens worden gered.
'Een traumapatiënt met een stollingsstoornis heeft twee keer zoveel kans om te overlijden. We kunnen dus echt verschil maken.'Dr. Derek Kleinveld

Onderzoek naar bloedplaatjes en belangrijk enzym
Arts en onderzoeker dr. Derek Kleinveld en PhD-student Pieter Sloos willen met een baanbrekende methode meer te weten komen over stollingsstoornissen. Tijdens een in het lab gesimuleerde traumasituatie brengen ze de relatie tussen bloedplaatjes en een belangrijk enzym (ADAMTS13) in kaart. Voorgaand onderzoek suggereert dat dit enzym problemen veroorzaakt tijdens de vorming van bloedstolsels. ‘We moeten nog veel meer data verzamelen om echt zeker te kunnen zijn van onze veronderstellingen,’ vertelt Kleinveld.
Nieuwe behandelingen en medicijnen
De onderzoekers willen met de data die ze tijdens dit onderzoek verzamelen wereldwijd concrete oplossingen bieden voor stoornissen bij trauma. Met uw steun kunnen de onderzoekers beter begrijpen wat er misgaat tijdens het vormen van bloedstolsels. De uitkomsten van dit soort fundamenteel onderzoek kunnen uiteindelijk de basis vormen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelingen. ‘Hopelijk kunnen we daarmee de voorkombare doodsoorzaken na trauma verminderen’, zegt Sloos.
Trombose en COVID-19
In het lab ontwikkelen Kleinveld en Sloos een bijzondere methode om alles te bestuderen. De technieken die ze gebruiken, kunnen op talloze andere manieren worden toegepast. Deze kunnen ook bijdragen aan onderzoek naar andere aandoeningen en ziekten, zoals trombose, hart- en herseninfarcten, en COVID-19. De onderzoeksresultaten kunnen ook inzicht geven in andere oorzaken van bloedverlies, zoals bij een bevalling of een bloeding in het maagdarmstelsel.
Als donateur kunt u bijdragen aan dit innovatieve onderzoek. Steun Derek Kleinveld en Pieter Sloos, zodat artsen traumapatiënten beter kunnen behandelen en (jonge) mensenlevens kunnen redden.