Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Steun de schuldenrechtswinkel

Een oplossing voor schulden

Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden. Veel mensen met schulden weten de weg naar schuldhulpverlening niet te vinden, maar ze hebben vaak wél contact met sociale hulpverleners en vrijwilligers. Deze hulpverleners hebben alleen weinig kennis van de wet- en regelgeving rondom schulden. Daarom willen studenten en onderzoekers van de rechtenfaculteit een schuldenrechtswinkel oprichten. Hier geven zij gratis juridisch advies aan de hulpverleners die mensen met schulden bijstaan. Zo wordt schuldenproblematiek écht aangepakt. Steunt u de schuldenrechtswinkel?

Fiore van der Linden en Jessenia Cruzospina aan het werk voor de schuldenrechtswinkel

Drempel voor financiële hulp verlagen 

Eén van de grootste problemen op het gebied van schuldhulpverlening is dat mensen met schulden de beschikbare hulp vaak niet gebruiken. Dat komt doordat het onderwerp omgeven is door schaamte, en de drempel om naar het loket van de gemeente te komen hoog is. Mensen met schulden weten informele schuldhulpverlening daarom vaak sneller te vinden dan officiële instanties. Dit zijn professionals en vrijwilligers in het sociale domein, zoals medewerkers van de Voedselbank of woonbegeleiders.   

Betere ondersteuning voor schuldhulpverleners 

De schuldenrechtswinkel is ontstaan vanuit een hulpvraag bij deze schuldhulpverleners. Zij worden gezien als aanspreekpunt voor juridische vragen die ze vaak niet kunnen beantwoorden. Om hen toegang te geven tot de juridische kennis die ze nodig hebben, wordt de schuldenrechtswinkel opgericht. ‘Wij helpen de hulpverleners om mensen met schulden de juiste informatie te kunnen bieden,’ vertelt Tim Verheij, mede-initiatiefnemer van de schuldenrechtswinkel. Zo wordt de drempel tot goede financiële hulp verlaagd. In de schuldenrechtswinkel werken rechtenstudenten die de hulpverleners juridisch advies gaan geven. Rechtenstudenten Fiore van der Linden en Jessenia Cruzospina zijn inmiddels al aan de slag gegaan voor de schuldenrechtswinkel. Zij doen onderzoek en werken aan een nieuwe versie van een handboek voor schuldhulpverleners. 

Een toekomstbestendige rechtswinkel 

Dankzij de toekenning van subsidie uit het Paul F. van der Heijden Fonds, dat onderdeel is van het Amsterdams Universiteitsfonds, kon het project van start gaan. Maar om de schuldenrechtswinkel een toekomst te geven is meer geld nodig. En Verheij wil graag nog meer maatschappelijke vraagstukken onderzoeken: ‘Het plan is om wekelijkse spreekuren te draaien, onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat de schuldenrechtswinkel toekomstbestendig wordt.’ Daarom vraagt het Amsterdams Universiteitsfonds dit najaar ook de steun van donateurs en alumni van de UvA. Zo kan de schuldenrechtswinkel onderzoek, onderwijs en ondernemerschap echt samenbrengen. 

Met uw steun aan de schuldenrechtswinkel draagt u bij aan de verbetering van schuldhulpverlening én geeft u onze toegewijde studenten de kans om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Laten we samen de drempel voor financiële hulp verlagen en een verschil maken in het leven van mensen die het echt nodig hebben.