Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Jaarfonds 2021

Het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) haalde in 2021 maar liefst 236.000 euro op met de Jaarfondscampagne. Een fantastisch resultaat waarmee voldoende geld is opgehaald om alle doelen van 2021 te realiseren.

Erfgoed: dierenmummies

Mede dankzij de financiële bijdrage van het AUF kon het Allard Pierson, onder de gedreven aanvoering van conservator Collectie Egypte en Soedan Ben van den Bercken, onderzoek doen naar een bijzondere collectie Oudegyptische dierenmummies. Samen met het Amsterdam UMC lichtte het museum de mummies onlangs door met een CT-scanner en een röntgenapparaat. Het leverde fascinerende resultaten op waarmee in het Allard Pierson al een expositie werd ingericht (die tot 6 maart te bezichtigen is).

Beurzen: zomerschool

Mede dankzij de financiële bijdrage van het AUF kunnen jonge onderzoekers ervaring opdoen bij het gerenommeerde Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. Om ook studenten bij wetenschap te betrekken die vanwege hun sociaaleconomische of culturele achtergrond minder kans maken op een academische carrière, richtte dit instituut het zogeheten ASPIRE programma op: Astrophysics Summer Program for International Research Experience. Via het Jaarfonds maakt u deze zomerschool voor een brede groep mensen mogelijk.

Onderzoek: meertaligheid

Mede dankzij de financiële bijdrage van het AUF kunnen UvA-wetenschappers samen met Amsterdamse basisscholen onderzoeken hoe meertaligheid bij kinderen kan bijdragen aan betere leerprestaties. Momenteel speelt meertaligheid nog een belangrijke rol bij het ontstaan van kansenongelijkheid in het onderwijs. Leerlingen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, lopen het risico op leerachterstanden. Hoe kunnen scholen en leerkrachten hier het best mee omgaan? En hoe kunnen zij die meertaligheid zo inzetten dat dit huidige struikelblok in de toekomst een springplank wordt?