Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De tentoonstelling, die mede mogelijk is gemaakt door het Amsterdams Universiteitsfonds, is vanaf 27 september te zien in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

De viering van 100 jaar Vrouwenkiesrecht geeft een unieke kans om werken over de vrouwenkiesrechtstrijd, van het documentatiecentrum voor de wereldwijde vrouwenbeweging Atria en het Allard Pierson, voor een divers publiek toegankelijk te maken. In de tentoonstelling ‘De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht in Amsterdam’ wordt het verleden met virtual reality tot leven gewekt. De strijd van toen zal in verband worden gebracht met debatten en activisme over gelijkheid, diversiteit en inclusie anno 2019.

Aletta Jacobs

Het archief van vrouwenkiesrechtstrijdster Aletta Jacobs, die als eerste vrouw een universitaire opleiding afrondde en daarmee baanbrekend werk verzette in de academische wereld, krijgt ruimschoots aandacht. Het wetenschappelijk belang van dit archief, in bezit van Atria, blijkt uit de erkenning in 2017 als UNESCO werelderfgoed in de categorie Memory of the world. 

Aletta Jacobs speelde een voortrekkersrol in de vrouwenkiesrechtstrijd. De bezoeker kan via een 'Toeristenkijker' regelrecht in het verleden kijken, zich tussen de demonstraties voor het vrouwenkiesrecht begeven en belangrijke documenten bekijken. De innovatieve virtuele omgeving draagt bij tot nieuwe vormen van storytelling en nieuwe vormen van tentoonstellen. 

Gelijke rechten

De strijd voor invoering van het vrouwenkiesrecht stond centraal tijdens de eerste feministische golf en markeert de start van een groeiend maatschappelijk bewustzijn over gelijke rechten voor vrouwen, de emancipatie van de vrouw in de vorige eeuw en het belang van politieke participatie van vrouwen. Amsterdam is als decor niet weg te denken in de strijd voor vrouwenkiesrecht. De vrouwenkiesrechtbeweging - Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht - was sterk in Amsterdam geworteld.

De tentoongestelde werken, zoals dagboekfragmenten, brieven, foto’s, posters en films, vormden de basis voor veel wetenschappelijk onderzoek en bieden inspiratie voor huidig onderzoek. Het Amsterdams Universiteitsfonds draag 15.000 euro bij. Met de bijdrage kan aanvullend historisch onderzoek worden verricht voor de tentoonstelling en kan dit onder de aandacht van het publiek gebracht.