Het Allard Pierson vernieuwt

11 juli 2019

Op 10 juli gaf UvA-collegevoorzitter Geert ten Dam het startschot voor de uitbreiding van het Allard Pierson. Belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de gratis toegankelijke zone Allard Pierson Live, waar ook de faculteiten van de UvA een podium krijgen. De verbouwing, die mede mogelijk wordt gemaakt door het Amsterdams Universiteitsfonds, is in december 2019 gereed.

slaan eerste paal AP

Collegevoorzitter Geert ten Dam slaat de eerste paal voor de uitbreiding van het Allard Pierson (foto: Monique Kooijmans)

Met de verbouwing creëert het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam meer ruimte voor presentaties en publiek. Het museum krijgt er 500 m2 bij voor tentoonstellingen en 500 m2 voor publieksruimtes. Het vernieuwde Allard Pierson nodigt het publiek uit tot nieuwsgierigheid en meedoen.

Transparante aanbouw

Het gebouw van het Allard Pierson dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het oude bankgebouw in een museum dat in 1976 de deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen verdrievoudigd. Nu is het Allard Pierson toe aan een vernieuwing die voor meer toegankelijkheid zorgt.

Aan de zijde van het Turfdraagsterpad verrijst binnen de bestaande rooilijnen een transparante aanbouw van vier verdiepingen. Het ontwerp is van Atelier PRO, eerder architect van de verbouwing van het naastgelegen pand dat sinds 2007 de Bijzondere Collecties van de UvA huisvest. Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin dit jaar samengegaan onder één naam: Allard Pierson.

verbouwing AP

Impressie door Atelier PRO

Meer open karakter

De vernieuwingen geven het gebouw een meer open karakter en zorgen voor een duidelijke verbinding met de openbare ruimte van de Oude Turfmarkt. De oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank wordt hersteld door het tochtportaal tussen de metershoge deuren te verwijderen. Net als vroeger zullen die deuren tijdens openingstijden weer wijd openstaan.

Tegelijk met de realisatie van de nieuwbouw wordt in het gebouw het gratis toegankelijke Allard Pierson Live gecreëerd. Daar kunnen bezoekers, conservatoren, vrijwilligers en studenten werken met archeologische, cartografische, theater- en muziekcollecties. In deze ruimte komen ook een museumwinkel en een café, en krijgt de universiteit een podium voor onderzoeksresultaten.

Gepubliceerd door  Bureau Alumnirelaties en Universiteitsfonds