Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het Allard Pierson organiseert op vrijdag 15 en zaterdag 16 november het Amsterdam Symposium on the History of Food. Het symposium trekt een internationaal publiek en wordt afgesloten met het populaire Foodie Festival. Met dit evenement wil het Allard Pierson het gebruik van de collectie Geschiedenis van de Voeding stimuleren. Het Amsterdams Universiteitsfonds steunt dit bijzondere project waar wetenschap en publiek samenkomen.

Het symposium over de geschiedenis van voeding gaat dit jaar over de historische relatie tussen voeding, kolonialisme en cultuur. Er zijn diverse paneldiscussies en lezingen waarbij de relatie tussen eten en culturele identiteit centraal staan. Ook worden de Joop Witteveenprijs, de prijs voor beste historische publicatie over eten en drinken in de lage landen, en de Johannes van Damprijs, de internationale oeuvreprijs voor gastronomie, uitgereikt. 

Op het Foodie Festival, dat zaterdag 16 november plaatsvindt, gaat het over ontwikkelingen in de wereld van kookboeken, en wordt het heden en verleden van onze eetcultuur belicht. Claudia Roden vertelt over de Joodse eetcultuur in Amsterdam, foodblogger van het jaar Mooncake (Jonneke de Zeeuw) wordt geïnterviewd over de nieuwe Nederlandse eetcultuur. Ook Amsterdam wordt belicht: historicus Maarten Hell vertelt over Amsterdamse eethuizen in de 17e en 18e eeuw, en Lenno Munnikes vertelt over zijn onderzoek naar de het vroege begin van de broodjeszaken en de automatiek in Amsterdam. Daarvoor gaat hij in gesprek met onder anderen patissier Cees Holtkamp, van patisserie Holtkamp die dit jaar 50 jaar bestaat.

Ook zijn er rondleidingen in de patisserie aan de Vijzelgracht. Danny Jansen van 24Kitchen heeft samen met boekhistoricus IJsbrand van Dijk een kleine tentoonstelling gemaakt met de rijke collectie historische kookboeken van het Allard Pierson en geeft zelf rondleidingen om zijn keuzes toe te lichten. Betty Koster geeft een masterclass over het combineren van kaas en thee en Leen Alberts gaat in op de rijke geschiedenis van bier en vertelt over de nieuwste trends. Naast dit programma is er een markt met proeverijen en winkeltjes!