Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Studenten ervaren steeds meer druk op hun mentale gezondheid. Om hen te helpen wordt er nu met steun van het Amsterdams Universiteitsfonds gewerkt aan een digitale zelfhulp-omgeving om problemen rond concentratie aan te pakken.

(foto: Siora Photography, Unsplash)

Nederlandse studenten hebben regelmatig last van vermoeidheid, burn-out gerelateerde klachten, angstaanvallen en concentratieproblemen. Vooral concentratieproblemen komen vaak voor. Een kwart (24-29%) van de studenten heeft er wel eens last van.

Het programma rond concentratieproblemen voor studenten in het hoger onderwijs is ontwikkeld door de onderzoeksafdeling Studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen tijd heeft er een kleine proef plaatsgevonden. De uitkomsten worden gebruikt om de vragenlijst en webpagina’s te verbeteren. Ook wordt de structuur en vormgeving van de eHealth technologie aangepast.

Het online instrument draagt bij aan het vergroten van de zelfredzaamheid met betrekking tot concentratieproblemen. De tool die bereikbaar zal zijn via beterconcentreren.nl bevat een vragenlijst om mogelijke oorzaken van aandachtsproblemen op te sporen.

Afhankelijk van de oorzaak krijgt de student een persoonlijk advies en wordt uiteindelijk informatie over behandelmethoden aangereikt. De nadruk ligt op zelfhulp en het vergroten van de zelfredzaamheid. Een snelle acceptatie van de eHealth tool zal de druk bij de studentenpsychologen verlagen.