Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Beursstudent Jacqueline Tizora wint de tweede prijs van AUV-alumnusprijs vanwege haar project ZIMBO, waarmee ze Amsterdamse fietsen verspreidt onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Zimbabwe.

(foto: Christina Chouchena)

Jacqueline Tizora kan mede dankzij financiële steun van het Amsterdams Universiteitsfonds een onderzoeksmaster in Communication doen aan de UvA. Geboren en opgegroeid op het Afrikaanse continent is ze maatschappelijk zeer betrokken. Tizora wint de tweede prijs van AUV-alumnusprijs vanwege haar project ZIMBO, waarmee ze boventallige Amsterdamse fietsen verspreidt onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van Zimbabwe. Door niet meer van openbaar vervoer afhankelijk te zijn, kunnen met name vrouwen op economisch en sociaal gebied voor zichzelf opkomen. De jury van de AUV-alumnusprijs beloont het project met de tweede prijs en hoopt dat het prijzengeld, 2.000 euro, zal helpen het project te laten slagen.

Eerder ontving Tizora een beurs uit het Kuiper-Overpelt Studiefonds. Dit fonds is door het echtpaar Kuiper-Overpelt ingesteld bij zowel het Amsterdams als het Leids Universiteitsfonds. Het fonds geeft beurzen aan talentvolle studenten en onderzoekers uit ontwikkelingslanden en fragiele democratieën die een opleiding aan de UvA willen volgen, die hen in staat stelt om op constructieve wijze deel te nemen aan de civil society van hun land van herkomst.

Tizora wil deze verwachting graag waarmaken. Naast haar prijswinnend fietsenproject maakt ze als curator bij De Balie programma’s rond filmfestival IDFA en is ze bij het Tropenmuseum de initiatiefnemer van een onderzoek naar het koloniale gehalte van de verhalen die het museum vertelt. Daarnaast belt Tizora elk weekend via Whatsapp met een groep achtergestelde leerlingen uit haar gemeenschap in Zuid-Afrika om hen als tutor te begeleiden.

Heeft u een ongebruikte fiets of gereedschap om te doneren dan kunt u via de website in contact komen met Jacqueline Tizora.