Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Steeds meer studenten kloppen vanwege concentratieproblemen aan bij Bureau Studentenartsen. Om hen te helpen hebben de studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam met steun van het Amsterdams Universiteitsfonds een digitale zelfhulpomgeving ontwikkeld om problemen met concentratie aan te pakken.

Toename concentratieproblemen

De afgelopen tien jaar is een grote stijging te zien van het aantal studenten dat bij de studentenartsen komt met concentratiestoornissen. Uit de monitor over gezondheid onder studenten blijkt dat gemiddeld 20 tot 30 procent van de studenten verminderde concentratie als een probleem rapporteert.

Beurs van het Universiteitsfonds

De zorg over deze grote aantallen studenten met concentratieproblemen was de aanleiding voor een student Gezondheidswetenschappen om dit project te starten. Zij onderzocht de achtergronden van dit probleem en maakte een opzet voor een digitale zelfhulpomgeving. Deze kon dankzij een beurs van het Amsterdams Universiteitsfonds gerealiseerd worden. 

Tips voor mensen die snel zijn afgeleid

Bezoek de website beterconcentreren voor advies en begeleiding voor betere concentratie. De website is er ook in het Engels zodat de internationale studenten er ook gebruik van kunnen maken. 

Peter Vonk en Claudia van der Heijde, werken als arts en onderzoeker bij de Huisartsen Oude Turfmarkt.

Wie zijn de studentenartsen?

De studentenartsen zorgen al sinds 1938 voor de gezondheid van de studenten en promovendi van de UvA. In 1981 is hiervoor een huisartsenpraktijk opgericht: de Huisartsen Oude Turfmarkt. Hier werken negen vaste huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes. 

Naast het verlenen van individuele zorg richten de studentenhuisartsen zich ook op ontwikkeling, onderzoek en preventie. Zij leiden tevens op: elk jaar komen huisartsen in opleiding, co-assistenten en doktersassistentes bij de praktijk om een opleiding te volgen. Verder zijn er medewerkers die zich bezig houden met onderzoek en preventie, en bieden zij studenten een wetenschappelijke-stageplek voor hun studie Geneeskunde of Gezondheidswetenschappen.