Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bij Satricum is een unieke vondst van een enorme Romeinse villa gedaan. Het archeologieproject rond de oude stad kwam in 2019 op losse schroeven te staan toen de Faculteit der Geesteswetenschappen de financiering van het project stopzette. Dankzij de financiële steun van het Amsterdams Universiteitsfonds zijn de opgravingen voor drie jaar gegarandeerd. Ook deze zomer is Marijke Gnade, bijzonder hoogleraar Archeologie, met een team van studenten in Noord-Italië: ‘Dit is nu de enige actieve archeologische site in Italië’.

Satricum is een pre-Romeinse nederzetting gelegen op 60 km ten zuiden van Rome. Studenten doen er in de zomermaanden opgravingservaring op. Een langdurig verblijf op locatie is noodzakelijk om deze publicaties mogelijk te maken. Zo’n verblijf maakt onder meer literatuuronderzoek in wetenschappelijke bibliotheken in Rome mogelijk.

De Romeinse villa die bij Satricum is blootgelegd is een uniek gebouw. Het Parool van woensdag 12 augustus 2020 besteedt dan ook aandacht aan dit belangrijke archeologische project. Marijke Gnade en student Jesse vertellen over de voortgang van het project en de historie van deze plek. Met mooi beeldmateriaal van de opgravingen.