Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Afgelopen jaar werd Nederlandse Gebarentaal erkend als officiële taal, een historisch moment voor de dovengemeenschap. Nu is er wederom goed nieuws. Het Amsterdams Universiteitsfonds ontvangt een schenking ter waarde van 3.400 euro voor de opleiding Gebarentaalwetenschap aan de UvA.

De schenking is afkomstig van het echtpaar Roel en Tine Jansma. Het echtpaar gaf aan dat het graag wilde doneren aan de opleiding Gebarentaalwetenschap van de UvA. Dat Roel en Tine Jansma affiniteit hebben met dit onderzoeksgebied komt onder andere door hun kleindochter. Zij geeft als zwemdocente les aan dove mensen en hoopt zich na corona te kunnen bekwamen in Nederlandse Gebarentaal. Het echtpaar werd in contact gebracht met de onderzoeksgroep aan de UvA en daar bleken ze het geld goed te kunnen gebruiken. De schenking wordt besteed aan videoapparatuur, een achtergrondscherm en videobewerkingssoftware. Deze apparatuur is niet alleen essentieel nu alle lessen online plaatsvinden, maar is blijvend van waarde vanwege het visuele karakter van de studie. 

Gebarentaalwetenschap aan de UvA is uniek als wetenschappelijke opleiding in Nederland. Verschillende gebarentalen – veel landen en regio’s kennen een eigen gebarentaal, Nederlandse Gebarentaal is daar een van – worden hier vanuit taalkundig perspectief bestudeerd. Belangrijke aandachtspunten binnen de studie zijn de kenmerkende eigenschappen van gebarentalen en hoe een gebarentaal zich onderscheidt van een gesproken taal. De UvA biedt zowel een bachelor als een master en onderzoeksmaster in gebarentaal aan. Daarnaast vindt vanuit de UvA onderzoek naar gebarentalen plaats, als onderdeel van de onderzoeksprogramma’s The Language Blueprint en Learnability.