Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Binnen de afdeling Oogheelkunde van het AMC is door middel van onderzoek een verbeterde methode gevonden om levensechte kunstogen te maken voor mensen die geen oog (meer) hebben. De kunstogen worden 3D geprint. Er liggen plannen om deze techniek toe te gaan passen bij patiënten. De eerste stap hiervoor is publicatie van het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift '3D Printing and Additive Manufacturing'. Om publicatie mogelijk te maken, heeft het project financiële steun ontvangen van het Amsterdams Universiteitsfonds, ten laste van het E. en M. Blaauw Fonds.

Het onderzoek: 3D-printen van levensechte kunstogen

Het maken van een kunstoog is op dit moment nog een complex en handmatig proces. Het kost veel tijd, het is lastig uit te voeren bij kinderen en de uitkomsten zijn variabel en niet reproduceerbaar. Met het promotieonderzoek wordt aangetoond dat het mogelijk is om een levensecht kunstoog met een originele anatomie, gelaagde irisstructuren en kleurpigmenten in 3D te printen. Het 3D-printen van kunstogen is uiteindelijk veel goedkoper en zal wereldwijd toe te passen zijn bij iedereen die een kunstoog nodig heeft. Met dit geheel nieuwe proces kan het eerste levensechte geprinte kunstoog worden geproduceerd. Hiervoor wordt een techniek gebruikt die Disney ook inzet. Het is een concept dat ook gebruikt kan worden voor de fabricatie van overige prothesen.

3D-kunstogen: mooier, goedkoper, reproduceerbaar en beter toegankelijk

Met de steun vanuit het E. en M. Blaauw Fonds kan het wetenschappelijke artikel gepubliceerd worden in het blad 3D Printing and Additive Manufacturing. Een traceerbare en open-access publicatie, die weer bijdraagt aan de toepassing van het concept bij patiënten. Zo kan de afdeling Oogheelkunde van het AMC hoog kwalitatieve custom-made kunstogen beschikbaar maken voor hun patiënten. Door het digitaliseren van het proces worden de kunstogen mooier (meer levensecht), goedkoper, reproduceerbaar en beter toegankelijk voor een ieder die een kunstoog nodig heeft.

Het E. en M. Blaauw Fonds draagt bij aan de publicatie van dit belangrijke onderzoek.