Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Met een beurs uit het Dr. J.A. Kuijper Fonds onderzocht Teresa Cabrita hoe de Europese Unie (EU) omgaat met het werk van de Commissie voor Internationaal Recht van de Verenigde Naties (VN), en wat dit zegt over de plek van de EU binnen het internationaal publiekrecht.
Foto: Simon Metselaar (Siem Works)

Vastleggen en ontwikkelen van internationaal recht 

De Commissie voor Internationaal Recht (ILC) van de VN heeft als taak om het internationaal recht vast te leggen en te ontwikkelen. De ILC werkt bijvoorbeeld voorstellen voor nieuwe internationale verdragen uit, die vervolgens door VN-lidstaten opgevolgd kunnen worden. Cabrita laat in haar onderzoek zien hoe de EU in dit proces geparticipeerd heeft. Ze analyseerde daarvoor alle statements die de EU sinds 1975 maakte over het werk van de Commissie voor Internationaal Recht bij VN-vergaderingen in New York. Uit haar onderzoek blijkt dat de manier waarop de EU omgaat met de ILC heeft geleid tot een dialoog tussen EU- en internationale juristen. De EU volgt dus niet alleen nieuwe internationale wetgeving op, maar oefent ook actief invloed uit op de ontwikkeling hiervan. 

Hoe gedraagt de EU zich op het internationale podium? 

Dit onderzoek is niet alleen belangrijk voor juristen, vertelt Cabrita, maar ook voor burgers. ‘Als burger verwacht je dat de EU bepaalde normen en waarden uitdraagt op het internationale podium. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken op welke manier dat gedaan wordt.’ Ze legt uit: ‘De onderwerpen waar het over gaat bij het bespreken van het werk van de ILC gaan verder dan technisch-juridische discussies – ze hebben een politieke en praktische dimensie. Het lijken misschien abstracte onderwerpen, maar ze hebben fundamentele implicaties voor hoe staten – en ook de EU – hun verplichtingen richting burgers begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan debatten over bescherming tegen het stijgen van de zeespiegel in relatie tot het internationaal recht.’ Het is dus nodig om te onderzoeken hoe de EU dat internationaal recht beïnvloedt, en welke wetten en verdragen uit deze dialoog ontstaan. Cabrita's promotieonderzoek levert hier nu een bijdrage aan.  

Promoveren met een beurs 

Cabrita's promotieonderzoek werd bekostigd dankzij een beurs uit het Dr. J.A. Kuijperfonds, die het mogelijk maakte om op een vrij onderwerp te promoveren. Cabrita vertelt hoe dankbaar ze is dat ze als eerste via dit fonds een PhD afrondde. ‘Wat ik vooral fijn vond, was de vrijheid die ik had. Het was echt heel waardevol om mijn eigen project te kunnen ontwikkelen, gebaseerd op waar ik echt in geïnteresseerd ben. Ik ben dankbaar dat het fonds me die kans heeft gegeven.'