Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De eerste studenten die de Qualcomm Diversity in AI Fellowships hebben ontvangen, zijn in september begonnen met hun master. De fellowships, bedoeld voor het aanmoedigen van diversiteit binnen kunstmatige intelligentie, zijn door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm ondergebracht bij het Amsterdams Universiteitsfonds. De twee studenten, Despoina Touska en Isabella Gardner, volgen de master Artificial Intelligence aan de UvA. Gardner vertelt hier meer over hoe het was om een fellowship te krijgen en aan de UvA te studeren.

Gardner's carrière in kunstmatige intelligentie begon lang voor de enorme populariteit van tools zoals ChatGPT. Ze vertelt: ‘Ik las in een paper hoe kunstmatige intelligentie de sleutel zou kunnen zijn tot een soort utopia.’ Dat zorgde ervoor dat ze geïnteresseerd raakte in haar vakgebied. ‘Maar ik houd vooral van het wiskundige en sociale aspect ervan. Ik denk dat AI ons als mensen sterk kan aanvullen, maar niet kan vervangen.’  

Verdere verdieping in AI 

Die interesse zorgde ervoor dat Gardner kunstmatige intelligentie ging studeren. Ze kwam in Amsterdam terecht: 'Ik wilde een Engelstalige studie volgen, en in Amsterdam zijn veel kansen op het gebied van AI.’ Na de bachelor Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit (VU) koos ze ervoor haar studie aan voort te zetten aan de UvA. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in de wiskunde en algoritmische wetenschap die achter kunstmatige intelligentie zit. En in de sociale implicaties ervan,’ vertelt ze. De interesses brachten haar naar de Universiteit van Amsterdam, waar ze met een Qualcomm Diversity in AI Fellowship aan haar masteropleiding begon.  

Inclusie binnen de techsector 

De fellowships zijn door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm ondergebracht bij het Amsterdams Universiteitsfonds. Ze hebben als doel om representatie en participatie te vergroten door veelbelovende wetenschappers uit minder goed gerepresenteerde groepen binnen kunstmatige intelligentie en machine learning te steunen.  Gardner werd uitgekozen voor de fellowship vanwege haar inzet voor inclusie binnen de techsector. Zo zette ze Hack4Her op, de eerste hackathon speciaal voor vrouwelijke studenten aan de VU, en bezoekt ze scholen om kinderen met een migratieachtergrond kennis te laten maken met AI.  

Ondersteuning en mentorschap 

Vanuit de fellowship wordt Gardner's collegegeld betaald. ‘Ik werkte naast mijn studie en mijn werk voor Hack4Her als student-assistent,’ vertelt ze, ‘maar ik zou minder moeten gaan werken tijdens mijn master en dus minder geld hebben. Dus de fellowship heeft me echt gered; ik kan me nu veel beter op mijn studie concentreren.’ Behalve financiële ondersteuning biedt Qualcomm de studenten ook mentoring tijdens hun master.  

Plannen voor de toekomst  

Naast haar master gaat Gardner's werk op het gebied van diversiteit en inclusie in de techsector gewoon door. Ze richt zich bijvoorbeeld ook op het feit dat vrouwen vaker stoppen met een techstudie dan mannen. ‘Dat is echt een probleem. Vrouwen stoppen bijvoorbeeld vanwege microagressies, of vanwege regelrechte intimidatie.’ Om dit probleem aan te pakken startte ze een diversiteitscommissie binnen de studievereniging aan de VU. De komende tijd wil Gardner zich nog meer inzetten om de techsector inclusiever te maken, naast het schrijven van haar masterscriptie.  

Wilt u ook jong talent aan de UvA steunen? Neem dan contact op met Juliette Nieuwland van het Amsterdams Universiteitsfonds via j.m.m.nieuwland@uva.nl.