Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
‘Beroemdheden spelen een veel grotere rol in ons leven dan de meeste mensen beseffen’, legt Gaston Franssen uit. Hij is hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de UvA en betrokken bij het internationale tijdschrift Celebrity Studies. Dit tijdschrift organiseert elke twee jaar de Celebrity Studies Conference. Het congres is dit jaar op 1, 2 en 3 juli in Amsterdam. Thema dit jaar is de licht- en schaduwzijden van beroemdheid.

#MeToo, haatzaaierij en machtsmisbruik  

Experts van over de hele wereld ontmoeten elkaar en wisselen de laatste inzichten uit over onder meer #MeToo, haatzaaierij en machtsmisbruik. Medeorganisator Franssen kon met een bijdrage van het AUF de lasten verlichten voor de vijf keynote-sprekers, onder andere wetenschappers uit Bombay, Londen en de Verenigde Staten.  

‘Onze cultuur wordt gevormd door beroemde individuen. Je vindt ze onder meer in films, muziek, sport, politiek en ze hebben een enorme invloed op ons. Daarom willen we weten hoe dat werkt. Wat maakt iemand geliefd of juist gehaat? Hoe kun je beroemdheden inzetten voor jouw product of boodschap? Je ziet ook de opkomst van celebrity politics, waarbij de poppetjes belangrijker zijn dan de inhoud.’ Dat maakt dit thema aantrekkelijk voor een brede groep wetenschappers en geïnteresseerden, van psychologen en antropologen tot communicatie-experts en journalisten.  

De impact van beroemdheden

Op de UvA geeft Franssen goed bezochte colleges over beroemdheid. ‘Studenten kiezen het vak omdat ze het grappig vinden: “Beetje lezen over de Kardashians”. Maar als ze erin duiken, ontdekken ze de enorme impact van beroemdheden op onze samenleving. Hoe we voortdurend worden gebombardeerd door boodschappen van beroemdheden die iets van ons willen, ons manipuleren, en ons een bepaald wereldbeeld aanpraten. Dat hoeft zeker niet negatief te zijn, maar het is belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn.’