Winnaar AUF Impact Call Award
21 mei 2025
Karbach werkt aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn promotie in de stochastiek aan het Korteweg-de Vries Instituut in Amsterdam, deed hij postdoctoraal onderzoek in Hamburg. In 2023 keerde hij terug naar Amsterdam, waar hij nu werkt bij het Informatics Institute, binnen het Computational Science Lab en het Korteweg-de Vries Instituut in het cross faculty programma Ai4fFintech. Zijn achtergrond in wiskunde en statistiek combineert hij tegenwoordig met toepassingen in de energie- en financiële sector. Specifieker: Karbach houdt zich bezig met de financiële risico’s rond duurzame energie.
Het project van Karbach (en PhD student Konstantinos Chatziandreou) draait om het ontwikkelen van een AI-gestuurd systeem dat slim kan omgaan met de onzekerheid van duurzame energie, zoals zon en wind. Omdat het weer moeilijk te voorspellen is, vooral op de lange termijn, is ook de energieproductie onzeker. En dat brengt risico’s met zich mee, vooral als je energie wil inkopen of verkopen via contracten op de markt.
'We willen niet zozeer beter voorspellen – dat doen meteorologen al – maar de risico’s die bij onzekerheid horen beter begrijpen en beheersen. We kunnen het weer niet veranderen, maar we kunnen er wél slimmer mee omgaan.'
De oplossing? Strategisch geplaatste batterijen in het elektriciteitsnetwerk, die automatisch opgeladen en ontladen worden op basis van data. Het systeem dat Karbach voor ogen heeft, combineert weersvoorspellingen met marktinformatie, om zo tot optimale beslissingen te komen over energieopslag en -verkoop.
'Je wilt niet één slimme persoon naast een batterij zetten die beslist wanneer je moet laden. Je wilt een slim systeem dat dat automatisch doet, op basis van alle beschikbare informatie. Het gaat niet alleen om voorspellen, maar om verstandig omgaan met wat je niét weet,' legt hij uit.
Voor dit ambitieuze project is Karbach afhankelijk van extra hulp en rekenkracht. Met de financiering uit de Impact Call wil hij studenten aannemen als onderzoeksassistenten én gebruikmaken van krachtige computers om zijn modellen te trainen.
'We willen niet alleen theorie ontwikkelen, maar echt een werkend systeem bouwen. Daar heb je programmeurs en veel rekenkracht voor nodig.' Daarnaast wil hij contact leggen met experts uit zowel de energiesector als de wereld van AI, om het project in de praktijk zo relevant en robuust mogelijk te maken.
'Ik zie deze subsidie als een manier om een proof of concept te bouwen. Iets werkends, waarmee ik grotere beurzen kan aanvragen of zelfs interesse kan wekken bij het bedrijfsleven.'
Ik zie deze subsidie als een manier om een proof of concept te bouwen. Iets werkends, waarmee ik grotere beurzen kan aanvragen of zelfs interesse kan wekken bij het bedrijfsleven.
Wat Karbach drijft, is niet alleen de academische uitdaging. Hij wil bijdragen aan een toekomst waarin ons energiesysteem veerkrachtig, eerlijk en duurzaam is – ondanks de onzekerheden van het weer. Zijn project laat zien hoe abstracte wiskunde en praktische technologie elkaar kunnen versterken.
'Ik hoop dat dit project anderen inspireert om ook de brug te slaan tussen denken en doen. En dat mensen zien: met slimme systemen kunnen we écht verschil maken.'
Maar eerst wil hij laten zien dat zijn aanpak werkt. De Impact Call helpt hem daarbij: 'Het zou geweldig zijn als deze subsidie de basis kan leggen voor iets groters – zoals bij een tech start-up die klein begint en dan heel snel doorgroeit.'