Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De systematische mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdrijven die door de verschillende partijen in Syrië worden gepleegd, roepen niet alleen morele en politieke vragen op, maar ook juridische. Rechtenstudenten Renee Grubben en Ruby Kooter, verbonden aan het Amsterdam Center for International Law, onderzochten tijdens hun stage bij het in Amsterdam gevestigde Syria Legal Network of en hoe ze een juridisch kader konden schetsen. Zij kregen hierbij steun van het Amsterdams Universiteitsfonds.
Mapping Syria

Een internationale groep van zeventien studenten ging najaar 2017 op initiatief van Grubben en Kooter in diverse bijeenkomsten met elkaar en met Syrische juristen in gesprek over tien juridische vraagstukken. Aan bod kwamen onder meer het verbod op het gebruik van chemische wapens en hoe het recht omgaat met het beleg van steden. De studenten haalden informatie uit wetboeken, bij diverse ngo’s en bij de Inquiry Commission van de Verenigde Naties. 

‘Er is veel kennis uitgewisseld en er zijn waardevolle contacten gelegd’, vertelt Grubben. ‘Voor veel deelnemers was dit een eerste intensieve academische samenwerking met mensen met een andere culture achtergrond. Het leren omgaan met de cultuurverschillen heeft gezorgd voor inzichten waaraan iedereen zijn verdere carrière iets heeft.’

De bevindingen van alle groepen zijn samengebracht in de Engelstalige reader ‘Ten Legal Questions – The War in Syria Explained in the Framework of International Law’. Er verschijnt ook een editie in het Arabisch. Zo kan informatie worden gedeeld met studenten, specialisten op het gebied van internationaal recht en iedereen die zich interesseert in het Syrisch conflict en zich afvraagt hoe dit juridisch in elkaar zit.

Het project is gevolgd door de Syrische filmmaker Mohammed Abdulazez (‘Azouz’). Hij filmde de bijeenkomsten en hield interviews met de deelnemers.